Sunday, November 29, 2009

Korban...


Aidiladha berganjak meninggalkan kita...sudah tiga hari kita beraya.. kita juga Boleh bayangkan sebanyak mana pengorbanan yang kita lakukan dalam kehidupan kita... sama ada ianya amat bermakna atau kurang bermakna pada diri sendiri dan untuk orang lain.. semua orang perlu melakukan pengorbanan demi mencapai sesuatu matlamat.. Pengorbanan juga banyak mengajar kita kesabaran...


dalam Sirah Nabi Ibrahim dan puteranya Nabi Ismail...dapat pengajaran tentang erti kesabaran dan tanggungjawab kita dengan-Nya. Kita hanya manusia biasa dan melakukan kesilapan. setiap kesilapan yang dilakukan ditimbus dengan Kemaafan...hanya kemaafan dari hati yang ikhlas akan melunas segala kesilapan yang dilakukan. Maaf Zahir dan Batin dari aku.....




p/s: the twin dah bebas dari demam kuning...muka pun dah seiras..so.cute!!! banyak makan sup daging korban..kepala pun dah pening. :P


Gambar raya tak upload lagi kat facebook... mungkin esok kot! :)

Sunday, November 15, 2009

Upin dan Ipin....



Rindu jugak aku pada blog nih....oleh kerana terlalu busy dengan kerja..banyak yang aku tinggalkan untuk dicoretkan di sini....


Firstly...... Alhamdulillah dan tahniah diucapkan untuk famili my Bro..dengan kehadiran 2 cahaya mata lelaki sekali gus... :) 'beli satu percuma satu'.... ahaks...


Lil' Prince ini dilahirkan pada 10/11/2009 pada jam 8.33a.m dan 8.35a.m.... seawal 7.00 a.m, aku, my sis & my Bro dah keluar dari rumah pergi hospital...dengar cerita my sis in law nak dibawa ke operation theatre tu dalam pukul 7.30a.m... huh..memang bergegas ke tempat kejadian la jawabnya....tak sempat makan minum.... :P sampai sane terus kami pergi ke wad.... just tgk dari luar tingkap.. n my Bro pergi duk ngan wife die... kat wad... dalam hampir pukul 8.00a.m.... My sis in law ditolak masuk ke operation theatre..... [ adeh... time nih aku pun dah sejuk kaki tangan....... ] yg tunggu kat luar operation theatre tu hanya aku, My Sis, My Bro dan Ayah n Mak Sis in law aku....


Setengah jam menunggu ...mcm 2 jam .... lama...sungguh lama....... tapi bila aku tgk dua "bekas" nak letakkan baby dimasukkan ke bilik bedah..... dah rasa happy :) masa tu aku tak putus2 doa... semoga semua selamat....


First Baby dibawa keluar dari operation theatre dan dibawa ke bilik depan ..... My Bro diminta masuk untuk azankannya.... masa tuh rasa cam nak nangis, gembira... semua ada..bila nampak tangan si kecil kat dalam 'bekas' tuh....Second Baby pun dibawa keluar....'wahhh yg ni lagi besar...' ..Mata pun dah berkedip2....So..cute!!!


Dalam pukul 10.15a.m barulah Sis in law aku sedar dan dibawa keluar dari theatre tu...terus ke wad.... di sana aku terus menuju ke si kembar tuh... tak tau nak pegang yg mane satu...rasa semua mcm nak bawak balik rumah aje..hihihihiih...Teruja pasal dapat baby kembar nih....kamera tidak dibenarkan di hospital..so, sempat la aku menyuruh anak sedara aku yg sulung...(Amerul) mengambil gambar sepupunya secara sulit...hahahahahha, dan akhirnya berjaya! Ramai yg aku MMS gambar baby dan tak kurang kenalan dan sahabat handai yg pergi melawat baby n Mummy die memanggil si kembar ni 'Upin & Ipin'..kensian die... Ahaks....


By the Way..... 1st baby : 2.34kg dilahirkan pada jam 8.33a.m dan 2nd Baby : 2.50kg dilahirkan pada jam 8.35a.m. alhamdulillah sihat dan sempurna..... :)




1st baby : ADEEB ZAFRI - yg kacak dan menawan, kemenangan


2nd baby : AQEEF ZAFRI - yg menumpu kepada sesuatu, kemenangan




Perkembangan terbaru.... babies berada dalam proses 'kekuningan'............... Doakan lil babies ni cepat sembuh yer....................... Miss Aneeq & Aqeef so much! -sayang kamu!-




P/s : CuYa doakan kamu menjadi anak yg soleh dan "Brilliant" di masa hadapan..InsyaALLAH...Aminnnn :)

Wednesday, October 14, 2009

Ku ingin Kamu - Romance


Demi semua yang aku jalani bersamamu
Kuingin kau jadi milikku
Kuingin kau disampingku
Tanpa dirimu ku hanya manusia tanpa cinta
Dan hanya dirimu yang bisa
Membawa surga dalam hatiku

Kuingin engkau menjadi milikku
Aku akan mencintaimu
Menjagamu selama hidupku
Dan aku kan berjanji
Hanya kaulah yang kusayangi
Ku akan setia disini
Menemani…

Sentuhanmu
Bagaikan tangan sang dewi cinta
Yang berhiaskan bunga asmara
Dan membuatku tak kuasa

Di setiap arung gerak
Tersimpan di hati kecilku
Bahwa dirimu terindah untukku

Selama ku masih bisa bertahan
Selama ku masih bisa bernafas
Selama Tuhan masih mengizinkan

Kuingin selalu menjagamu
Selama ku masih bisa bertahan
Selama ku masih bisa bernafas

Sebuah lagu Yang menarik..kata-kata yang indah..baru aku ter'perasan' tadi ianya tersemat di dalam playlist MP3 lappy aku... :) dan aku telah masukkan di dalam playlist i-pod merah aku disebelah...enjoy the song!
* JusT 4 U MyDear! q*-p

Thursday, September 24, 2009

Syawal.....


Ni baru aku berkesempatan untuk menaip...diruang kesayanganku ini..... almaklumlah.. hari raya sibuk dengan persiapan dan ape segala macam masalah harus diselesaikan segera sebelum 1 Syawal menjelma... ALHAMDULILLAH... aku berkesempatan untuk menghabiskan sebulan puasa di bulan Ramadhan dan bersama meraikan Aidilfitri dengan dimulai Solat Sunat Hari Raya diwaktu paginya..

Ramadhan ditinggalkan bersama dengan amalan yang dilakukan..... masih aku rindui.. Suara Bilal di setiap msjid di kampungku melaungkan "wahai kaum muslimin dan muslimat sekalian.... sekarang masuklah waktu imsyak!!!!!" serta dentuman Bedil di Bandar Kuala Terengganu yang menjadi isyarat bagi waktu berbuka dan sahur yang dapat didengar oleh seluruh warga Bandar Kuala Terengganu.. ini lah uniknya berpuasa di negeri yang tercinta ini... :)

Aku teringat satu tazkirah tentang Aidilfitri ni...sewaktu pulang ke k.Trg ari tuh.. "Aidil" bererti Kembali..... dan "Fitri" bererti Fitrah...maknanya kita semuanya ini kembali kepada Fitrah kita yang asal... maknanya..sebulan kita beramal... menyucikan diri dari segala dosa, kini tiba masanya untuk kita mengekalkan kesucian itu dengan terus memperbanyakkan amal ibadat kita seterusnya di bulan2 yang lain.

Dalam kemeriahan menyambut Aidilfitri, pernah juga aku terfikir, "sempatkah aku untuk merasai kenikmatan Ramadhan dan Syawal tahun hadapan???" aku juga berharap agar tahun hadapan kemeriahan sambutan kedua-dua Bulan ini masih bisa dinikmati bersama insan yang tersayang.... insya-ALLAH...
Dan akhir kata... Salam Aidilfitri untuk untuk semua rakan dan sanak saudara yang sentiasa mengikuti blog aku yang tidak seberapa ini.
Maaf zahir & Batin jika ada silap dan salah dalam hasil nukilan aku yang masih di pihak amatur lagi...
Sekian, Wassalam

Wednesday, September 16, 2009

3 Hari Sebelum Syawal..


kata orang malam 3 hari sebelum syawal ni.. Malam tujuh Likur..... Malam ni kalau dahulu masa zaman kanak-kanak paling happy...paling gumbira...pasal mak ayah..memberi kebenaran untuk main bersama-sama kawan2 sampai tgh malam... main tanglung la... bunga api la mercun la... adeHHh! seronot jika diingatkan semua itu..rasa nak terbang balik ke zaman tuh..tak payah nak pikir ape2..penat tido.. bangun aje pegi skolah, makan, main dan tido... Tiba-tiba mcm teringat satu peristiwa yg sangat kelakar zaman aku kecik2 dahulu.... time join dengan geng-geng abg aku main polis sentri di malam hari di bulan puasa... (aku rasa kalau sekarang still ada bebudak bermain-main di malam hari sudah tentu diculik, diperas ugut oleh mat pit.. dan sebagainya...)

Apabila kita bermain Polis sentri..perkara yg paling kita benci..kena cari pencurik... hahahaha..biasanya aku yg kecik slalu jadi pencurik..selalu menyorok di tempat2 yg biasanya tidak dapat difikir oleh akal yg waras oleh manusia di sekeliling.. :P

Punya lah tanak jadi 'pulis'.... aku dan sepupu ku bertekad nak menyorok di dalam reban itik... dibawah sebuah rumah milik jiran sekampung..bau itik.... tak yah nak cakap lar time tuh... kalau sekarang suruh masuk balik dalam reban tuh... mati hidup balik mesti tanak punya... :) memang lawak... siap duduk sebelah itik2 nasib la itik tak sudu aku & sepupu tadi..kiranya itik ni dah jinak larr.... itik sekolah..sama ngan skolah aku..wakakkaka :P

Aku amat merindui org2 yg tersayang disekeliling bila tiba Ramadhan & Syawal nih... teringat juga time2 tgh lasak ni..selalu la jatuh... berlari jatuh..naik basikal pun jatuh... tapi yang paling teruk..kalau jatuh, lutut berdarah..siap la kena bambu dengan arwah mak aku... :P tapi...arwah mak cik aku best... slalu cover kenakalan aku. kalau lutut berdarah, mesti dia ubatkan.. baru suruh aku balik rumah.. kalau dah balik rumah terus masuk bilik, tido.... selimut. biar panas nak mampos time tuh..dari kena bambu ngan mak, baik aku tido dalam keadaan panas dan kaki yang sakit.hahahhahha..mcm la Mak tak tahu keadaan kita... cetek permikiran kita bila kita sekecil itu.. :)

Esok, sekecil 'Azfar Hafiy' anak sedaraku akan pulang ke rumah... nak ajar die nikmat tujuh likur sebagaimana aku rasa satu ketika dulu.... keindahan tetap terasa walau masa berubah.. adakala sesuatu tak perlu berubah.. :)


Jom Bermain Mercun!!! :)

Saturday, September 5, 2009

Pertengahan Ramadhan


tup tap..tup tap dah pertengahan Ramadhan.. :) Exam pun dah lepas.. gumbira la jugak q*-p camner dengan persiapan Syawal korang??? aku hrmmm..boleh tahan jugak untuk tahun nih..sampai Bekas letak kueh raya pun aku beli..seigt aku..dari kecik sampai besar... tak pernah rasa nak membeli bekas isi kueh yg baru..pakai jer yg dah ada....ni aku rasa tahun ni semua baru... (x terasuk perabut!) heeheehehhee...mcm nak "kenduri" ajer....hihkhik...Opss jgn ada spekulasi lak, sesungguhnya tiada ape yang berlaku! :)

Petang tadi...berbuka puasa di Kerteh. (Thanks MyDear..... hujan ribut petir pun kamu tetap datang!Sayang Kamu!!) hik hik hik..adeh, basah kuyup aku nak menjengah ke kedai... yg paling tak mengebest tuh..esok aku terpaksa basuh keter aku balik.. dah hancur duk dalam hujan tadi...beria aku basuh kilat2.ahaks! sampai2 aje kat Kedai, hrmmm terus pilih Meja No.5, kedudukan meja tuh kat tengah sket... kalau tak mesti Tempias...Hujan bagai nak Rak!

MyDear dah meluru ke kotak seafood.... terus tempah seekor Pari untuk dibakar. :) aku order nasik puteh, Tomyam, Kangkung Goreng dan Telur dadar(the fav.) lepas membuat tempahan, kami terus pi jalan2 sampai hampir pukul 7.00pm baru kami pergi semula ke kedai tuh..

Lepas Berbuka, kami ke Bazar Ramadhan di bandar Dungun... "Wah! camni baru lah Happening! kat Dungun ni" macam2 benda boleh didapati di sana... lama jugak kami pusing2 kat Bazar tuh and at last, MyDear hanya membeli Kupiah berwarna Merah... untuk dipakai time semayang raya kot... eheks! tapi sambutan untuk Bazar ni memang menggalakkan walau dalam keadaan hujan agak renyai. Yang paling menyelerakan aku time kat Bazar nih..'kerepek'....wah mcm2 jenis ada..pilih dan bayar aje! :) Semua dah ada... cuma atas pilihan kita sahaja, rasa nak lebih...cari yg lebih..rasa nak sederhana..maintain aje!:)


Sentiasa Bersederhana!


p/s: MYdeAr, jgn lupa duit raya saya! :)

Monday, August 31, 2009

Exam!


warGhhh. tekanan jugak aku.. hrm 2hb. Sept. ni aku de Exam..Exam Induksi yang tak sempat nak abis ari tuh... Neway....Kira melangkah ke dewan peperiksaan dengan ala kadar jer nih... tak study bebanyak pun, jenis "santai" agaknya aku ni... :D Sronot jugak dapat jumpa bebudak Induksi ari tuh...hehehehehe.. mungkin diorg pun dah sedia.cuma aku jer terhegeh-hegeh....ahaks! Ape-ape pun aku berusaha untuk buat yang terbaik..... :)


Wish Me Luck!!!!! - - - Doakan Kejayaan Saya!

Berbuka...


aduihhh..penat woOo.. buat Popia ari nih.hikhikhik....Ari ni masak gulai Kari ikan....hrmm Popia..Popia jugak best. nak makan panas-panas.....sos nye jugak dibuat sdiri.... semuanya "Home Made".. Ramai jugak rerakan opis aku bertanya..." ai, duk 3 org kat umah pun memasak ke?" bagi aku masak kat rumah lebih bagi kepuasan dari membeli... biarlah sekadar telur dadar.. dan kicap.heheheheheh.. Nasi(makanan ruji) adalah menu utama dalam keluarga aku... mustahil waktu berbuka tanpa nasi...walau ape jenis makanan tersedia, nasi tetap menjadi pilihan.....

Lauk-lauk utama.. cuma lauk2 kampung... tak kisah walau masak lemak kacang panjang, ikan kering goreng, sambal belacan... telur dadar... pun dah membuka selera aku. Tak perlu terlalu proper dalam mengisi perut nih...asal ada cukup makanan asas pun dah kira Ok...

Pernah kita dengar tentang suami-suami yg cerewet....hari2 nak makan perlu ada yg berkuah, ikan goreng, sayur...dan dessert.... ikan gorang pulak nak yg panas-panas.... kalau tak, tak terjamah la ikan tuh... tahukah kamu wahai suami2...sesungguhnya kami(wanita) juga perlu berehat. takkan la asyik tergopoh gapah duk kat dapur lagi... bila 5 minit nak berbuka. nasib la family aku tak seperti itu, jenis ada depan mata, ngappp aje! sejuk panas blakang kira...org dah sediakan makanan dah kira syukur... :) ni lagi nak komplen! :D


SENTIASA BERSYUKUR DENGAN REZEKI YANG ADA... :)

Monday, August 24, 2009

First Love. . .


Love is the answer.... :) menarik kan??hrmm.... First Love.. majoriti org mengalaminya..walau bukan semua mengecap kemanisan "First Love" tapi... sudah pasti ia tetap menjadi sejarah dalam diri masing2. aku masih terbayang saat kenal erti "suka" kat kaum Adam ni. :)

Teringat masa darjah 5 dulu....minat sgt ngan budak nama Z... hahahahaaha..pergHH dah sesuai dengan Nama Aku 'A'.....die 'Z' , jadi lar A to Z..(mcm group nyanyi lak!) suka la keluar ngan die..pegi main2 polis sentri....rounders la.. ape la.. mesti nak satu group ngan die...dah die tu spesis katik... tapi takpe..muka kiut.. :). Last2 kitaorg tak tau camner..kita org bawak hal diri masing2...naik pulak Form 1. Haaa.. ni lagi best! minat ngan best student name K... time tuh die Form 3, tapi minat2 camtuh ar..tak reti nak ngorat.... suka jer tgk die 'cool' n pendiam(oleh kerana aku ni Hyperactive) ahaks!

Time aku sekolah menengah ada la jugak budak2 skolah lain try usha(tak pernah citer kat org ni!!!), tapi hati ni keras mcm "berlian"... susah nak dicanai... Pikir "Ape yg Best sangat bercinta??" takder paedah langsung.... (terpengaruh dengan dakyah songsang aktiviti 'cinta' kakak ku) dan takut Mak marah...baik aku bawak diri....more to entertainment(music...stufff) mcm remaja lain.

After sekolah menengah, masuk alam kolej lak... heppi sehHh... jauh dari family... duduk lak bandar besar... boleh aku perkembangkan minat aku (music) ikut perkembangan band2 yang ada....time tu kaset, CD pergHhhh mcm makanan la... :) Orang kata time kita kolej, senang nak cari "cinta". Aku still susah, takut.... mcm susah nak percaya kaum Adam. Time tuh aku fikir, Bercinta ni boleh banyak abiskan duit n masa.... Baik lepak ngan kawan2, pegi cinema...shopping... :) lagi best.... by the way.... memang betol la banyak habiskan duit..terutama kawan2 aku yg syok bercinta time tuh..prepaid phone alwaz zero.hahahhahahahaha

Time kolej ni aku kenal alam cyber... kenal ChatrOom.. first aku masuk mirc....hahahhah..mcm2 org aku jumpa.. majoriti slalu nak yg mengarut (18SX)..tu buat aku bosan.... last2 aku register satu nickname yg agak lawak..dan sentiasa berada dalam cenel negeri kelahiran ku... (mudah nak berinteraksi/komunikasi sesama negeri) hehehehhehe....time tuh aku amat minat dengan drama2 Japan, semua VCD aku carik and tukar2 ngan bebudak rumah sewa. terjumpa la sorang budak memakai name Yutaka.... pergHHh bermula episod the first Love....

Rupanya si Yutaka ni budak kolej aku..siap sebelah Fakulti lagi time tuh....memang kitaorg tak pernah jumpa(date...face to face..etc.) asyik chat,sms n phone call aje. Memang 'tatatertib' betol la kitaorg time tuh...yer la. masa first aku tgk gambar die...pergHhh kerdilnya alam ini, die ciri2 jejaka idaman malaya..aku lak....hampeh... kekkekekekek.Kalau jumpa aku takut die segan ngan aku...hikhikhik...

Yutaka banyak ciri2 persamaan dengan aku..cuma die tak se hyperactive dengan aku..:) die very cool n pendiam, cute... (time tu la cute..sekarang tidak lagi.....hahahahah!) minat music, Japan.... anime,drama ape semua...memang kitaorg ni mcm twin.....ape yg kitaorg fikir kadangkala sama....memang seram jugak kadangkala tuh....

Yang aku paling tak boleh lupa....Yutaka banyak ajar aku erti menjadi seorg 'gadis' yg lemah lembut, yg penuh dengan kasih sayang.....hehehehhe.Dia seorg yg manja..n aku still the same tetap dengan sikap selamber, tak pernah rasa nak cemburu atau sebagainya....paling best aku dapat lagu "first Love-Utada Hikaru" dari die dan aku reply kat die lagu "I'm with you-Avril Lavigne"..wahhh cam bagus jer time tuh.ahaks!

Takdir menentu segalanya..... akibat pelbagai masalah "persekitaran" yg timbul...kami menjadi mangsa keadaan. Keadaan yg Memaksa Yutaka & aku berjauhan untuk selama-lamanya...... jodoh, ajal maut di tangan Tuhan....die bukan jodoh bagiku.... mula2 susah nak terima kenyataan ini... aku tak nafikan memang tak leh nak lupakan die....(until now kot.!!):) dengan segala yang kekuatan yg ada.. aku belajar memaafi die.....dengan KEMAAFAN aku rasa lebih tenang....lebih bahagia sampai sekarang......

Bebaru ni aku terbukak page friendsternya.... macam tetiba teringat kat die...aku tgk gambarnya indah di pelamin.. :) bahagia bersama pasangan....Sedih??? ada juga tercuit di hati ini, tapi kugagahi demi insan tersayang yg sentiasa bersama aku sekarang... "My Dear, Love u So Much!" tak terungkap dengan kata-kata untuk A.c.A.H yang sentiasa bersama aku susah dan senang....dan yang pasti aku masih lagi mempunyai pasangan yang very cool, pendiam..... (contra dengan sikapku yg agak Hyperactive) ......Aku Bersyukur pada Tuhan kerana di anugerahkan seorang yang memahami diri ini....... :)


L.O.V.E is the answer......

RamadHan ... Ku nanti ketibaanmu...



Pejam celik..pejam celik...datang lagi Ramadhan kali ni..Syukur Alhamdulillah....dapat Merasa Ramadhan 1430H kali sini...sronok juga puasa kat kg kali ni..takder la mcm dulu....duk KL.....ayooo, masakan tak kene selera...asyik la makanan yg buat sdiri tu..ala-ala makanan rumah sewa simple dan ringkas......hahhhahaaha...takder ar beria nak masak mcm kita kat rumah sdiri.... :) teringat pulak masakan arwah Mak, phuhhh.....rindu betol laaaaaaaa...minggu depan nak buat "Sarok Lada"....my feberet.... :)





Macam mane persiapan masuk Ramadhan kali ni? aku ni...mcm biasa lagi....(payah benar nak berubah) kekkeekkeke..... ntah bile la nak tawadduk sket ni..asyik la ngan kerja, tido.....laptop...intenet......hehehehhehehe..isk.isk.isk.....





Bulan2 Ramadhan ni org kata lagi banyak ujian...... panas-panas pun still kena turun site..komitmen tuh.hehheheeh. hrmm... tu aku la...org lain aku tak tau la ujian mcm mane lagi....mungkin lebih teruk dari kita yg berada kat sini....yg kita nampak peperangan kat negara org.....Yg kekurangan kat negara kita ni masih berlambak..kita tgk yg mangsa rumah terbakar...lagi kensian kan... warga emas yg tinggak bersorangan ....hrmmm. Syukur dengan keadaan kita sekarang.... :) Hadapi lah segala ujian..dengan tenang....





Hadapi Dengan Senyuman



Artist: Dewa



Hadapi dengan senyuman


Semua yang terjadi Biar terjadi .


Hadapi dengan tenang jiwa Semua...


Kan baik baik saja


Bila ketetapan tuhan


Sudah ditetapkan Tetaplah sudah .


Tak ada yang bisa merubah


Dan takkan bisa berubah


Relakanlah saja ini


Bahwa semua yang terbaik


Terbaik untuk kita semua


Menyerahlah untuk menang

"SALAM RAMADHAN UNTUK SEMUA"

Sunday, June 28, 2009

Adakah Patut...

Dah lame aku tak tulis blog...hrmm...mcm2 perkara berlaku, Michael Jakson Pun dah "go" pass the way..hhehehehe.... dengar cite pasal Kegagalan Jantung, ada org kata kena bunuh, ntah yang mane betol, yang mane tidak...so, yang mane betol, yang mane tidak...wallahualammm....
isk..slip gaji dah dapat.......ada dapat lebih sket bulan ni ntah dari mane dapat tunggakan sara hidup nih..hehhehe rezeki...kena menyimpan la....rasa cam dah sampai seru nak kawen kot..ahaks... :) insyaALLAH.... doa-doakan lah..semoga semuanya lancar...(wiiiiiiiii \o/)
kekadang pasal kawen nih aku dah bosan dengar...mcm2 persoalan dari mereka yang lebih dewasa/tua dari kita..kenkawan yg dah berfamily pun dengan ramah tamah asyik tanya soalan yg sama... tapi diorg tak tahu kedudukan kewangan ke, masalah yang kita hadapi sekarang... kekadang tuh datang rasa fed-up bila nak pi majlis2 melibatkan ahli keluarga sedara mara yg ramai....asyik tanya.."bila nak langsung...."... "abis tu bila giliran awak pulak..." ..yg paling fofular.... "bila nak kawen???" secara langsung lagi...memang fed-up wooooooooooooooooo

Bukan aku ni antikahwin ke ape......aku ni nak pastikan semuanya dah stabil baru aku bersedia....semalam pun dah bincang dengan si dia.....tetiba lak aku rasa "bersediakah aku pikul tggujawab...???" kewangan aku rasa masih tak mengizinkan...banyak yg perlu ditambah...hrmmm...firstly, kalau rasa 'money' tu dah cukup, dah cukup matang...dah sedia pikul tggjwb, tak salah kalau teruskan ke gerbang perkahwinan.... apa yg baik harus diteruskan...

Kahwin tu mudah...tapi nak mengisi alam perkahwinan tu agak payah jika kita belum bersedia sepenuhnya....bak kata si dia semalam....kahwin bukan untuk seronok-seronok, tapi untuk berkongsi segala-galanya bersama. suka duka, pahit maun kehidupan berumahtangga nih..semua kena tempuhi bersama. kalau boleh segala-galanya berdua, barulah rumahtangga tu seronok n aman damai..insyaALLAH..

Sesapa yang dah pergi kursus Kahwin tu...pelbagai ilmu kita dapat. Macam aku ni yg dah pergi dianjurkan oleh Pejabat Agama Daerah amatlah bagussssssss..... 100% modul untuk kursus tu bagus, dari segi tggjwb suami isteri dan sebagainya.. tapi yg paling aku suka pasal ekonomi dalam sesebuah family tuh, kalau betol2 kita faham ape yg ustaz tu bagitau.....mmg menarik..ni kebanyakkan yg hadir kursus semata-mata nak sijil kursus saje...ramai yg duk borak2 kat blakang...tido...dan sebagainya... Adakah patut.....

Dan sesiapa yang suka banyak mulut....bertanya soalan "bila nak kawen..ke ape ke?" tolong hentikan soalan anda.....sesungguh org yg ditanyakan soalan itu begitu berharap untuk berkahwin, mungkin keadaan yang menyebabkan mereka belum sampai ke tahap yg anda harapkan...... :)

SELAMAT PENGANTIN BARU UNTUK SAFURAA & HUBBY DAN SHAM & WIFE......
SEMOGA KEKAL KE AKHIR HAYAT....INSYAALLAH..

Tuesday, June 2, 2009

Stadium Gong Badak Runtuh!!!

pergHHHh..pagi2 tadi lepas balik dari bekfes, masuk opis terus heboh pasal stadium runtuh.....adeh..menggeletar gak kepala lutut aku, fikir pasal projek aku jaga sekarang,phuhhhh....alkisah menurut cerita abg aku yg bergegas ke tempat kejadian sebaik sahaja ianya berlaku, struktur atap aje yg roboh... struktur bangunan nye takler teruk sgt..tapi dari luar memang lar nampak mcm godzilla pijak stadium tuh..kekekkeke q*_-p ...

by the way...menurut cerita yg aku dengar, consultant dari Korea yg 'jaga' untuk atap tuh, bukannya seratus peratus salah JKR....hrmm ntah lar..camner diorg design pun aku tak tau..time pembinaan ari tu aku bertugas di KL jadi, takder la aku tau sgt pasal stadium ni punya structure mcm mane.

Teringat lak time siap ari tuh....bangga aku rasa jadi anak Terengganu ada stadium cantik kat negeri sendiri..biasa tgk kat KL aje stadium cantik mcm ni...stadium ni jugak banyak bagi kenangan ....emas 60 keping time SUKMA 2008...100m larian pun anak jati Terengganu yg bolot(time tu..aku melompat2 dengan bendera negeri bagi sokongan........di bahagian tempat duduk yg runtuh ni la....).... terkejar-kejar nak tgk Anuar Zain dan Siti Nurhaliza nyanyi dalam hujan lebat time perasmian ari tuh...memang seronok la....di antara stadium yg sentiasa penuh dengan penyokong time ada acara sukan, berbanding negeri-negeri lain(bukan time bola sepak aje yg penuh)

Cuma kat sini aku berharap....dipercepatkan pembaikpulih stadium tersebut...harap jgn berlaku lagi la kepada stadium2 lain kat Malaysia...PEACEEE.... q*_- p

Monday, June 1, 2009

Syurga Cinta... ke??

firstly, tgk cite tu mcm menarik jer... aku ni baru jek tgk "making" die kat Astro Ria tadi..pasal lelaki playboy kena cabar tekel pompuan bertudung...hohoho...( kontroversi tak nih!!! q*_-p ) ntah lar....at least cite ni tak ler heavy drama sampai susah nak paham sgt, kita pun cam boleh agak ending die camner..cuma penghayatan dan jalan cerita sesebuah movie tu penting.....

Bagi aku yg jahil filem nih....cite2 cenggini agak menarik perhatian...jalan ceritanya mudah nak paham..pastu boleh bawak satu family pegi tgk...tak payah nak pikir....ape2...kalau cerita cinta 200% pun bosan gak wehHhhhh...kena pulak linangan air mata yg berjurai-jurai jatuh atas kapet cinema tuh....adehhhh..lagi haru... :p

"Syurga Cinta" baguskan kalau betul2 ada untuk mereka bercinta..... pelbagai maksud boleh diterjemahkan berdasarkan tajuk movie nih.... baik buruk semua atas pendirian masing2. Cinta itu pun sesuatu yg indah..jika kita paham maksudnya...tapi tak semua cinta itu sentiasa manis tanpa rasa pahitnya sama macam kehidupan kita...kata org..."hidup kalau tiada kepayahan..kita tak akan rasai kemanisannya".. :)

hye..

welkom to this world of imagination....

sesapa saje..boleh luahkan pendapat..rasa dan segalanya berdasarkan imaginasi masing2..tak melampau batas2 sudah ler.... :)