Tuesday, June 30, 2015

Kerutuk Telur + Kentang

Hari ni Mak Jemah nak bagi resepi yang Mak Jemah google dan buat..hehehe

 Berikut resepi yang aku 'google'kan untuk anda.. :-

KERUTUK TELUR
Bahan-bahannya :
  • 1 ekor ayam (buleh ganti dengan 10 biji telur direbus dulu)
  • 3 sudu besar rempah kerutuk/ gulai - bancuh dengan sedikit air panas (Aku guna rempah Gulai Cap Bunga Ros)
  • 1 cawan santan fresh
  • 1 cawan air
  • 1 keping asam keping
  • 2 sudu besar cili mesin
  • 2 sudu besar kerisik
  • 2 helai daun pandan
  • 1 biji bawang besar - potong 4
  • 2 biji cili merah - belah 2
  • Gula nisan/ gula melaka
  • Garam
  • Minyak
Bahan Penumis (Rempah 4 beradik) :
  • 1 batang kulit kayu manis (dalam 2" panjang)
  • 5 kuntum bunga cengkih (Yatie letak 2 je)
  • 3 biji buah pelaga
  • 1 kuntum bunga lawang
Bahan yang diBlend :
  • 1 labu bawang besar
  • 3 biji bawang merah
  • 5 ulas bawang putih
  • 1" halia
  • 1" lengkuas
  • 1" kunyit hidup
Cara Membuatnya :
  1. Panaskan minyak & tumis bahan penumis/rempah 4 beradik hingga wangi & masukkan cili mesin.
  2. Goreng hingga sedikit garing & masukkan bahan2 yang diblend.
  3. Goreng lagi & masukkan rempah yang dibancuh dengan air panas.
  4. Bila tumisan dah pecah minyak, masukkan daun pandan, garam & asam keping.
  5. Masukkan ayam & gaul sebati.
  6. Biar rempah mesra kat ayam/ telur dalam 10 minit baru lah dimasukkan 1 cawan air.
  7. Biar hingga mendidih dan kentang empuk.
  8. Pastu masukkan santan fresh, nisan/ gula melaka.
  9. Masak hingga hampir pekat & masukkan kerisik.
  10. Masukkan bawang besar yang dipotong 4 & cili merah yang dibelah 2.
  11. Masakkan hingga ayam masak & kepekatan yang disukai
  12. Hidangkan panas2.
** Jika nak letak telur dalam kerutuk :
  1. Kupas kulit telur yang dah direbus, belah sedikit telur (2-3 belahan-hanya kena putih telur je)
  2. Kemudian goreng dalam minyak yang panas hingga kekuningan. Aku tak goreng telur nie, cuma kelar2kan saja supaya rempah meresab kedalam telur. ]
  3. Angakat & toskan. (Telur perlu dibelah supaya tidak meletup semasa proses menggoreng).
P/S : Malam ni cicah ngan roti bakar... marbelessss u ollss...  tenkiu MaMaAna

 post signature

Tuesday, June 23, 2015

Ramadhan datang lagi... 1436 H

Salam Ramadhan untuk semua yg sudi baca blog aku ni...
Bila setiap tahun menjengah ramadhan... memang rasa kehilangan orang-orang yang tersayang.... tiada lagi nak merasa nasik ulam Mak... Puding Buih MySis... kuih raya....teringat saat-saat kecoh time nak berbuka... saat main mercun bersama anak-anak sedara...Indah....

Seronok jika diigtkan kembali... tapi tak semua yang kita nak tu kekal lama kan!! hrmm akhirnya kembali jua kepada pencipta-Nya....

Sesungguhnya aku merinduimu semua... Allahyarham dan Allahyarhamah :-

-Bak - 
-Mok-
-Kak Dah-
-Kak Nor-
-Abg Mie-


P/s : .................

 post signature

Monday, March 23, 2015

Entri Bulan Mac!

hrMMmm...mak Jemah tak menyempat nak hapdet lagi untuk bulan ni... Kekonon seybukk memanjang la engkau kan Phuihhhh!!

Maafkan kami penunggu gua... memang kami banyak sangat HomeWork,SchoolWork,OfficeWork nak kena siap jugak... ni pun dua BQ projek belum menyempat haku habiskan.. Oh sungguh Kasihan pada diri ini.. pheeeuuhhHHHhhh! (menarik napas kelegaan)

memang otak aku dah dry sucked.hahahahah!

Memandangkan gaji makan 40hari lebih baru dapat.. hrmm lagi la mencabar keimanan aku! hahahhaha.... sabo! tunggu hari Rabu ni jer kita nak lalalalalala :) kan! hehehehe... anyway.. ari nim Audit ISO pulak kat office.. muka aku ni disuruh bersedia aje untuk sebarang kemungkinan di audit... tapi bukan calon2 terhormat la..hehehe.. jadi ari nim makan nasik lemak kat office jer takyah nak kuar-kuar mengabiskan duit yang tak berapa nak ada.. :) 

Ok... nanti aku hapdet lagi..tenkiu pada yang sudi baca blog tak berapa nak comey nim.. Bye Korang.. nasik lemak! nasik lemak..merungkai jiwa!

P/s: nak pergi bercuti oiiiiii!!!


post signature

Saturday, February 7, 2015

Kayu Kamak

kueh tradisi Terengganu... kueh Kamak... Kayu Kamak... ianya bukan cakoi yer sedara sedari... ni namanya Kayu Kamak!


Bahan-bahan :
- 500gm tepung gandum
- 1 sudu kecil soda bikarbonat
- 1 sudu kecil baking powder
- 1 sudu kecil yis (mauripan)
- 1 sudu besar marjerin planta
- 1 biji telur
- 1 setgh cawan gula pasir
- sedikit garam
- Air 150ml (anggaran)


Cara-caranya :-

1. Jika korang uli pakai tangan ko.. uli la kesemuanya
sampai doh tak melekat pada tangan. Tunggu sampai Doh
mengembang... baru korang potong2 dan goreng.

2. Cara aku masuk kesemuanya dalam BreadMaker.. tekan suis.. ON... tunggu siap mengguli dan kembang sepenuhnya... goreng..... (biasa aku buat malam... goreng keesokkan harinya..pepagi lagi dah goreng) ...

Sekian.
P/S: Sedap cicah kuah gulai atau cicah Teh 'O' panas... nyummiehhhh!!!

post signature

Friday, February 6, 2015

Sukan jari!

Aktiviti kami bertiga di musim hujan yang lalu...... phiuhhhhh
 Agak-agak korang ape berdua tu duk buat.. baik punya mengadap TV!

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*
 Ape tgk2... Nak lawan FIFA ke? jom arrr....
(saya antara yang paling sibuk nak joystick time org nak main game!)

i'm Xbox Lover!

Berpinau mata Korang.. ahhahahahaa
post signature

Thursday, February 5, 2015

Cendawan Shitake Sizzling

Nak dijadikan cerita... ari tu ajak la semua adik beradik makan kat rumah... resepi ayam grill, mushroom gravy, coleslaw dan Mashed Potato...

Lelebih Cendawan Shitake yang aku guna untuk membuat mushroom gravy tu... tetiba terkeluar idea bernas nak masak ala-ala sizzling... heheheh nak kasik habis cendawan yang dibeli... kalau simpan lelama, adoiiyaiii bau tak hengatt donia laaa.... :)
Ni....Hasil usaha aku 

Agak-agak korang best tak? tak kisah la..janji En.Hasben kata best dari Kedai.. muahahahha

Bahan-Bahan
- 3 Biji bawang Merah (ditumbuk)
- 5 Biji Bawang putih (ditumbuk)
- Sedikit lada Hitam (ditumbuk)
- Isi Ayam (suka ati korang)
- Cendawan Shitake (suka ati korang)
- Sos Tiram
- Kicap Pekat (Untuk warna kuah)
- Garam dan Gula (secukup rasa korang)
- Sedikit Halia
- 3 batang cili kering
- Tepung Jagung (memekatkan kuah)
- Air (sukatan suka ati korang jer laa)

Korang tumis bahan yang ditumbuk, cili kering dan halia sehingga garing... masukkan isi ayam... goreng sebentar... Masukkan cendawan shitake dan sos tiram... lepas tu korang masukkan air, garam + gula dan sedikit kicap pekat... untuk kaler yang lebih menarik! dah rasa macam cukup masak..korang masukkan sedikit tepung jagung yang telah dibancuh dengan air... perghHHhh dah jadi sizzling ala aku yang buat.

Resepi ni aku cipta ikut rasa mulut aku.. kalau korang cuba... korang adjust la mane yang perlu sesuai dengan tekak korang... sekian...

P/S: Perasan MasterCheff!!! muahahaahhah
 

post signature

Wednesday, February 4, 2015

Jom Main Pasir

Jom Kenkawan main pasir...

Bergembiralah wahai sayang... Jangan fikirkan segala kesulitan Dunia... 'Malaikat' mu akan sentiasa disisi selamanya...

 P/s : Hari ni Hari Rabu


post signature