Wednesday, January 21, 2015

Belated Birthday yang ke - 2 Tahun

 Nak Post cerita Zaman Tok Kaduk nih..

Dah nak masuk 3 Tahun baru nak post cerita ni..hehehehhee ...Bukan nye ape..tu aku nak tunjuk hasil ke kretipan aku menjalin belon-belon menjadi pintu gerbang! hahahhaha .... Hasil usaha aku dan En.Hasben 'menjalin' cinta.. oppss belon berdasarkan pemerhatian aku kat Youtube..

Kek, Biskut-mikutt.....Nasik Ayam Feberet Family aku ari tu..

Tetamu yang Hadir..dan acara Lucky Draw antara yang paling ditunggu oleh kekanak
Pedang Menan tu yang buat bebudak terliur... heheheheh last2 semua Sofea ngan Sepupunya yang amik.. hahahahha.. Goodies je aku tak sempat nak snap gambor.. maklumlah MaMa bizi seharian!

Lastly .....
Gambor Tuan Tanah Kedaun dan En. Hasben bersama Befday Girl (Tema Putih+ Pink+biru)

Begitulah kisah sambutan befday anak dara saya....
post signature

Tuesday, January 20, 2015

Selsema Sofea

Hari ni kerja asyik menggoogle ajer kerja kau kan Jemah... yer lah anak aku tu dah berminggu Selsema masih tak sembuh2 lagi nak tak nak dah pergi Klinik ape semua..still tak o.K.. dengan kesimpulan lain aku rasa patut ada cara untuk mempercepatkan proses penyembuhan si "PauKacang" aku tu ....
Sofea dengan BearBear dan Berpeluh Jeruk tetap tersenyum Manja...

Google punya Google dapat jugak la cara yang selalu aku praktik time Sofea baby.. cuma sekarang belum lagi.. Ok..Ok.. karang aku try kat Sofea.. ada Perubahan aku reply kat sini yer mak enchek!

Yang Pertama : Guna Encik Bawang Putih... Bakar bawang sampai Hangus sama dengan Kulitnya... lenyekkan guna stimroll dalam minyak kelapa/minyak masak... minyak senyoyong ke kalau korang nak... aku sapu kat telapak kaki, batang hidung dan dada dia.. alhamdulillah Ok kot dolu2..sekarang belum test lagi...he he he....

Yang Kedua : Sediakan 3 Helai daun Sirih dan sebijik limau nipis. Perah limau Nipis tersebut amik ari nye.. pastu kau campurkan dengan air jus daun Sireh tersebut.. biarkan seketika.. try sapu kat leher dan dada anak.. ( boleh jugak aku try nanti )



Yang ketiga : time mandi selalulah bersihkan hidung Anak.... (takderla Si Sofea tu tahan kalau nak bersih hidung...tapi tetap ku buat!)

Korang tunggu Perkembangan dari aku yer..

post signature

Monday, January 19, 2015

Mop ooo Mop

haii korang... kali ni aku nak cerita tajuk yang paling best untuk korang... Tajuk Besar die "Clean House" tajuk kecik die Mop...

Mesti korang ada yang jakun macam aku kannnnn!!! oleh kerana aku ni sangat terer bab clean house nih... sel-sel otak tak berhubung mane jenama-jenama pencuci ke..barang untuk mencuci ke yang paling best untuk digunakan...

ni contohhh tradisional yg selalu aku pakai... takde pun cita-cita nak tukar baru ke ape? Maklumlah kurang maklumat tambahan katanya... tergerak ler hati aku yang dingin ni nak tanya kenkawan kat opis... sesambil gossip Mak Jemah kan.... diorg ada beli mop sponge.. camne rupa pun aku takleh bayang... fikiran aku mesti mop tu tak sebersih mop biasa tu...hrmmm. So, nak dijadikan cerita.. search punya search jumpa la kat Lazada species mop tersebut...

Sungguh mengagumkan aku... try cari kat Giant pun ada jumpa.. terus beli... dan terus try kat rumah.. tahap kepuasan hati aku berada pada tahap 5 dimana amat menyenangkan kotoran tanggal..debu melekat senang cuci dan air kat lantai tak melimpah ruah macam selalu...cepat kering.. walllaaahhhhh!!!! memang aku gembira nak guna mop ni... harga RM43.90.. dan sponge tu boleh refill aje jika rosak. Untuk makluman korang, budak kecik aku sorang tu tak boleh ada debu  pasal die sangat alergic pada debu dan rumah kenalah mop selalu... phiuuhhhhh penat Mak tapi takde pulak kurus-kurus..Ahaks! Dengan ada nya Mop yang cemerlang gemilang terbilang ni rasanya takder la pakai kudrat besar lagi untuk proses mengemop lantai rumah korang... Beli laa satu jenama Scotch Brite ..untuk memudahkan kerja korang jugak kan.. :) kalau nak murah pun ada.. aku beli RM14.90 jer dekat Kedai HappyHome.. pun boleh guna... hehehehe Easy Squeeze katanya.... Selamat Bermop yer..!

post signature

Sunday, January 18, 2015

Nasi Tomato + Ayam Masak Merah

Pepagi lagi En.Hasben request nak makan Ayam Masak merah.. pikir punya pikir rasa macam nak makan dengan acar timun jer... hrmm jom try nasik tomato Chef Hanieliza.. sedap menjilat siku le katanya.. cuba jangan tak cuba..

NASI TOMATO
Resepi Oleh : Chef Hanieliza's
Rujukan : Buku Masakan 1 Hari 1 Resepi

5 cawan beras - cuci dan toskan
1/2 cawan susu cair
4 biji tomato - cincang
1/2 cawan sos tomato
2 s/b majerin /minyak sapi
5 s/mb minyak
Garam secukup rasa
Air (ikut sukatan beras dalam 5 cawan gak)
daun pandan disimpul or daun sup cincang

bahan tumis
3 ulas bawang putih - hiris
5 ulas bawang merah - hiris
1 inci halia - hiris
3 biji Buah pelaga
3 biji Bunga cengkih
1 inci Kulit kayu manis
2 kuntum Bunga lawang

1. Tumis bawang merah, putih, halia dan rempah dengan minyak dan minyak sapi hingga kuning dan naik bau. Gunakan periuk rice cooker tu..
2. Masukkan susu cair, tomato,sos tomato, garam dan gaul rata. Tambah air dan biarkan mendidih.
3. Masukkan beras & daun pandan/daun sup dan alihkan periuk kedalam tempat rice cooker dan biarkan masak.
4. Apabila nasi telah kering, kacau rata tapi jangan sampai hancur..
5. Bolih dihidangkan bersana lauk ayam masak merah dan dalca atau kerabu timun..

dan

AYAM MASAK MERAH
Resepi Oleh : Chef Hanieliza's
Rujukan : Buku Masakan 1 Hari 1 Resepi

Bahan A
1 ekor ayam
1 labu bawang besar ~ potong gelang atau potong baji
2 sudu makan sos tomato
Minyak masak secukupnya
garam dan gula secukup rasa
sedikit serbuk kunyit

Bahan B
15 tangkai cilikering Kisar
2 inc halia ~ kisar
3 ulas bawang putih ~ kisar
1 labu bawang besar ~ kisar
2 batang serai ~ titik
4 biji tomato ~ potong baji

Ayam potong kecil, cuci bersih. Kemudian gaulkan dengan garam dan kunyit dan goreng sehingga masak. angkat dan ketepikan

Panaskan minyak dalam kuali
Tumiskan bahan yang dikisar hingga garing dan harum
Masukkan ayam, sos tomato, bawang besar, garam dan gula secukup rasa
Gaulkan sehingga sebati
Hidangkan bersama nasi tomato atau nasi lain yang sesuai. 

tak sabo nak tunggu Sofea balik Taska... tgk dia suka makan ke tak? hehehe...

post signature

Jenjalan Ke USS


Hai....kali ini akan aku ceritakan.... kisah Family aku pegi Holiday katanya... heheheh.... dan telah disponsor sepenuhnya oleh My Sis... bawak duit belanja aje la cik Kiah Sekeluarga... Flight dari KTRG-KL dan KL-JB.. sungguh memenatkan..penat tunggu flight aje la..dengan bebudak yang asyik dengan 'akalan' bermacam jenis... kekadang bila ingat balik kisah bebudak seramai 5 orang dari umur 2 tahun sampai 6 tahun ni..rasa macam nak tergelak memanjang...Tujuan asal yang paling utama nak menuju ke USS Singapore... reramai rombongan Cik Kiah ni guna travel agent dari Rakyat Travel..diaorg yang uruskan semua dari tiket flight, homestay, transport... tu yang amat memudahkan kerja kami yang mempunyai anak2 kecil bermacam ragam!
  Oleh yang demikian... disini meh aku kongsi mata korang tgk gambor2 yang sempat aku snap kat sana.... yg sempat jer la..yang tak sempat duk diam2 sudeyy..hahhahhahaha

Gambar Rombongan Che Kiah setelah berpeluh mengejar anak-anak ikan yang berkeliaran.. phuhhhh... kekanak riang... 

Tuan Tanah kedaun dengan En.Hasben Kedaun dan Pau Kacang Kedaun 

"Helloo!!! Encik Shrek ada kat dalam ke??"

Castle Far Far Away

Apabila Dinasor kelaparan..mentenkedarahh Nasik Beriyani yg agak sedap.. (Bolehh laaa nak kasik hilang lapar perut dinasor korang..kan!!) tapi koramg tak payah lah kuatir pasal..semua restoren kat sini di cop HALAL oleh Jabatan Agama Islam Singapore. Oleh kerana tekak kami semua ni nasik, untuk memudahkan kerja, kami pun singgah ler kat food court berhampiran bahagian Mummy tu...

                    tRANsForMers Bapok Besor
Kat sini ler cita-cita aku yang utama nak menapak depan transformers.. sampai si Kecik tu pun tak bersedia nak bergambor.. asyik dengan " robot MaMa.... Robot MaMa" stress Mak yang beria nak tangkap gambor...haihh....
                                         
Gambar mereka berdua..

Kami ngan stroller Kosong.. Anak dah hilang berlari-lari pusing Globe Universal tu.. adoiyai.... tu gambar sempat tangkap dengan stroller dan penumpang stroller yang telah di ikat.. hehhehehe

Dah jauh kami jalan sampai Sesame Street.. heheheheheh... kekanak yang masih tak sedia nak bergambor.. he he he!


yang paling last.. tuan tanah kedaun ngan Pau Kacang Kedaun yang takut naik flight... peluk mama sampai tertido...

P/S: agak-agak tahun ni nak kemana yer... seronok..!

post signature

Tuesday, January 13, 2015

Renovate Tanah oleh tuan tanah kedaun!


wahhh dah hampir jam 1.00pagi... mata aku terkebil-kebil duk renovate rupa blog yang dah lame terbiar.... cantas rumput-rumput yang ada katanya... hehehhe... Anyway.. enjoy berblog untuk tahun ni... banyak cerita nak cerita walaupun cerita tahun lepas... hahahhaa at least ada jugak cerita nak aku tulis dalam blog ni kannn!!! hrmmm .. moga diberi idea untuk menulis lagi.. sekarang waktu untuk melelapkan mata ni... babaiii korang...!!! (Mood Ngantuk tahap Dewa)
post signature