Saturday, February 7, 2015

Kayu Kamak

kueh tradisi Terengganu... kueh Kamak... Kayu Kamak... ianya bukan cakoi yer sedara sedari... ni namanya Kayu Kamak!


Bahan-bahan :
- 500gm tepung gandum
- 1 sudu kecil soda bikarbonat
- 1 sudu kecil baking powder
- 1 sudu kecil yis (mauripan)
- 1 sudu besar marjerin planta
- 1 biji telur
- 1 setgh cawan gula pasir
- sedikit garam
- Air 150ml (anggaran)


Cara-caranya :-

1. Jika korang uli pakai tangan ko.. uli la kesemuanya
sampai doh tak melekat pada tangan. Tunggu sampai Doh
mengembang... baru korang potong2 dan goreng.

2. Cara aku masuk kesemuanya dalam BreadMaker.. tekan suis.. ON... tunggu siap mengguli dan kembang sepenuhnya... goreng..... (biasa aku buat malam... goreng keesokkan harinya..pepagi lagi dah goreng) ...

Sekian.
P/S: Sedap cicah kuah gulai atau cicah Teh 'O' panas... nyummiehhhh!!!

post signature

Friday, February 6, 2015

Sukan jari!

Aktiviti kami bertiga di musim hujan yang lalu...... phiuhhhhh
 Agak-agak korang ape berdua tu duk buat.. baik punya mengadap TV!

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*
 Ape tgk2... Nak lawan FIFA ke? jom arrr....
(saya antara yang paling sibuk nak joystick time org nak main game!)

i'm Xbox Lover!

Berpinau mata Korang.. ahhahahahaa
post signature

Thursday, February 5, 2015

Cendawan Shitake Sizzling

Nak dijadikan cerita... ari tu ajak la semua adik beradik makan kat rumah... resepi ayam grill, mushroom gravy, coleslaw dan Mashed Potato...

Lelebih Cendawan Shitake yang aku guna untuk membuat mushroom gravy tu... tetiba terkeluar idea bernas nak masak ala-ala sizzling... heheheh nak kasik habis cendawan yang dibeli... kalau simpan lelama, adoiiyaiii bau tak hengatt donia laaa.... :)
Ni....Hasil usaha aku 

Agak-agak korang best tak? tak kisah la..janji En.Hasben kata best dari Kedai.. muahahahha

Bahan-Bahan
- 3 Biji bawang Merah (ditumbuk)
- 5 Biji Bawang putih (ditumbuk)
- Sedikit lada Hitam (ditumbuk)
- Isi Ayam (suka ati korang)
- Cendawan Shitake (suka ati korang)
- Sos Tiram
- Kicap Pekat (Untuk warna kuah)
- Garam dan Gula (secukup rasa korang)
- Sedikit Halia
- 3 batang cili kering
- Tepung Jagung (memekatkan kuah)
- Air (sukatan suka ati korang jer laa)

Korang tumis bahan yang ditumbuk, cili kering dan halia sehingga garing... masukkan isi ayam... goreng sebentar... Masukkan cendawan shitake dan sos tiram... lepas tu korang masukkan air, garam + gula dan sedikit kicap pekat... untuk kaler yang lebih menarik! dah rasa macam cukup masak..korang masukkan sedikit tepung jagung yang telah dibancuh dengan air... perghHHhh dah jadi sizzling ala aku yang buat.

Resepi ni aku cipta ikut rasa mulut aku.. kalau korang cuba... korang adjust la mane yang perlu sesuai dengan tekak korang... sekian...

P/S: Perasan MasterCheff!!! muahahaahhah
 

post signature

Wednesday, February 4, 2015

Jom Main Pasir

Jom Kenkawan main pasir...

Bergembiralah wahai sayang... Jangan fikirkan segala kesulitan Dunia... 'Malaikat' mu akan sentiasa disisi selamanya...

 P/s : Hari ni Hari Rabu


post signature

Tuesday, February 3, 2015

Naga Berapi

hahhh.. lama Mak Jemah tak upload... bz sket minggu ni nak oiii....!! dengan BQ BQ yang nak disiapkan... Mak Jemah berhempas Pulas menyiapkan Kerja.. sekarang... masa terluang berfoya-foya namanye..

Adalah sariii tu.. bawak budak kecik ni pegi makan kat warung roti canai... makan mee mamak.. roti canai + kuah Dal Kacang... budak tu punya feberet.... biasa kita duduk jauh dari org.. (mcm dating dolu-dolu.... ) hehehhehee... Kalau kedai penuh... mesti tengok-tengok dulu.. jauh dari budak-budak muda remaja lelaki... jauh dari group orang-orang berumur a.k.a tua lelaki.. bukannye apa... nak jauhi si Kecik ni dari Puok-Puok Group 'Naga Berapi'....

Ni la kupanggil 'Naga Berapi' .... veri... veri... paling aku and En. Hasben bengang! Dulu En.Hasben pun tergolong dalam species Naga Berapi.. tapi dah tergelincir dari group tu bertahun yang lalu sebelum kami kawen.... alasan nak kawen tetiba jek En. Hasben dah start berenti merokok! i like!!!!!

Apa Perasaan Korang bila tgk Bapak2 duk berkepul-kepul asap depan anak-anak.. sungguh mcm haremmmm rasanya... tak kensian ke anak-anak ke terpaksa menyedut asap rokok korang tuh.. haihh... takde ke jiwa kensian kat peparu anak-anak.

Tak tahu nak cakap camner... nampak sangat macam org sekeliling tu suka sangat ngko Hisap Rokok tepi-tepi kitaorg nih... Tak semua budak-budak sekeliling ko tu sihat sempurna... ada yang lelah...semput... ezema... ada ko heran?? memang ko spesis otak letak kat kepala lutut...

Kesimpulannya, bertimbang rasa la kat org sekeliling... nak sangat sedut Nikotin tu...ko pegi la jauh dari kami yang ada baby ni..

P/S : Masih Marah dengan 'Naga Berapi' 

post signature

Monday, February 2, 2015

Daging Masak Kicap + Kentang

Lauk tengah hari ni... ermmm "DAGING MASAK KICAP" marbeles... pukul 12.45tgh hari aku search Google resepi.. akhirnya dapt jugak resepi yang super-duper sedap! Terima Kasih Jintanmanis.com Kongsi Resepi yang diberi...
400 gram daging boneless ( dihiris nipis-nipis atau di potong dadu kecil)
3 sudu besar kicap manis
1 sudu besar kicap pekat
1/2 biji bawang besar
2 inci halia
1 biji bawang putih
2 sudu besar lada kisar ( ni kalau nak ganti dengan hirisan cili padi pun boleh)
1 batang kayu manis
2 kuntum bunga lawang
1/2 cawan air
sedikit minyak untuk menumis
1/2 biji bawang besar ( dihiris kasar)

Caranya
1. Mula-mula blender bawang besar, bawang putih dah halia hingga hancur, ( kalau nak hiris nipis pun boleh) panaskan minyak dan tumis kayu manis dan bunga lawang, kemudian curah bahan kisar tadi dan lada kisar, tumis hingga naik bau dan agak garing.

2. Kemudian masukkan kicap manis dan kicap pekat, selepas itu masukka daging dan 1/2 cawan air, pastikan daging tenggelam, masak daging hingga empuk dan kuah kicap tadi menjadi pekat, sesuaikan rasa, masukkan garam dan sudu kecil gula, jika daging belum empuk boleh tambah air, akhir sekali masukkan bawang besar yang dihiris kasar dan kacau hingga bawang agak layu, angkat dan hidangkan. Selamat Mencuba.

( kalau nak rebus daging sampai empuk pun boleh, bila masak tu boleh kurangkan kuantiti airnya)

- Aku cuma masukkan sedikit sahaja garam..dan top up masin guna kicap masin lagi mengancam Wallaaaa........ Kentang tu aku  hiris nipis-nipis dan goreng sebentar... baru masukkan dalam kuah...  tetiba pulak perut ku lapor.... hehehhehe tadi tak sempat makan!

post signature

Wednesday, January 21, 2015

Belated Birthday yang ke - 2 Tahun

 Nak Post cerita Zaman Tok Kaduk nih..

Dah nak masuk 3 Tahun baru nak post cerita ni..hehehehhee ...Bukan nye ape..tu aku nak tunjuk hasil ke kretipan aku menjalin belon-belon menjadi pintu gerbang! hahahhaha .... Hasil usaha aku dan En.Hasben 'menjalin' cinta.. oppss belon berdasarkan pemerhatian aku kat Youtube..

Kek, Biskut-mikutt.....Nasik Ayam Feberet Family aku ari tu..

Tetamu yang Hadir..dan acara Lucky Draw antara yang paling ditunggu oleh kekanak
Pedang Menan tu yang buat bebudak terliur... heheheheh last2 semua Sofea ngan Sepupunya yang amik.. hahahahha.. Goodies je aku tak sempat nak snap gambor.. maklumlah MaMa bizi seharian!

Lastly .....
Gambor Tuan Tanah Kedaun dan En. Hasben bersama Befday Girl (Tema Putih+ Pink+biru)

Begitulah kisah sambutan befday anak dara saya....
post signature