Tuesday, September 24, 2013

Troli OHh Troli

hrmmm bersiaran lagi kali ni... wah selagi banyak idea...banyak je ko nak nulis kan... ..bagus jugak sekali sekala banyak topik bermain dalam otak aku.... hrmm minit mesyuarat tadi haraaammm ko tak sentuh lagi...hahahhahaha..dasar pemalas tahap dinasor... takpe la selagi korang sudi baca...aku tulis jer.... peminat setia aku ada tu tgh baca...saje tanak kasik tau aku kan???... Phuihhhhhh!!!! hakkkthuhhhhhhhhh!!!! ahhahhahahah

haaa..mesti korang tertanya2 tajuk entri kali ni pasal troli...semalam stroller....lantak laaa tajuk ape pun..bukan nye aku kesah kalau aku nak letak tajuk entri kepala paip pun kan.... korang baca jugak!

Alkisahnya begini... korang ni mesti pergi shopping sokmo-sokmo kan.... suka letak anak korang dalam troli... hehehhe ...aku tau pasal aku pun pernah buat kat Sofea... :) So, nak dijadikan cerita.... ari tu aku ni laki bini dan anak..pergi la Giant... nak cari barang-barang dapur...tanak bagi Dinasor lapar kan.. (ngeh ngeh negh)... terserempak la jugak 2 keluarga yang letak anak diorg atas troli tu... kalau korang letak kat tempat duduk bebudak yang sepatutnya kat troli tu tak ape pulak.. ni letak sekali bahan-bahan makanan korang nak masuk mulut... jadi darah daging... sorang tu aku tgk anak dah gedabak besar mcm umo 8,9 tahun...still duduk dalam troli atas beg beras...pijak2 ngan selipar...punggung henyak2 beras tu... ko pulun pergi masak pulak... hormat la sket..tu rezeki nak masuk mulut korang jugak... ape diajar budak tu pijak2 beras cenggitu kan tu korang jugak nak makan... nak kata mak ayah muda, aku tgk yang bawak tu dah warga Mas.. mcm atuk nenek budak tuh.. huh...berbulu jugak mata ni... merengek2 la budak tu mengalahkan Sofea yang umo setahun... adoiiyaiiii....  satu lagi family....nampak sangat ke'ISLAM'an tu..yer lah bapak berkupiah.. berjanggut... mak pulak berpurdah... bagus...(moga aku pun diberi hidayah) tapi... ko letak anak dalam troli pijak2 ko punya makanan, susu baby... henyak2.... eeee...ape ke hal la mak bapak sekarang... aku pun tak paham.... hormati la rezeki yang ada...bukan maksud aku suruh ko sembah makanan...at least rasalah susahnye nak dapatkan rezeki...tuhan sahaja yang tahu. Selama ni kita asyik kata membazir tu amalan syaitan... senang2 kita buang rezeki yang ada... ni kalau duk pijak2 rezeki tu, kalau rezeki tu sumpah ko balik...baru tahu susah senang nak hidup nak makan...kebulur macam Somalia... bersyukurlah....ALHAMDULILLAH...ajar anak2 kita menghormati rezeki...jgn duk pijak2..henyak2 makanan tu...

kan Comel mcm Arrian ni...duk dendiam dalam troli... Muachh pipi sket!
(anak Tomok sebagai hiasan..pasal anak aku takde gambo duk dalam troli..asyik kena tambat kat stroller)
P/s: tgk Arrian igt Aimy Sofea....huh...kena ada baby boy mata bulat jugak ni..hahahahah :) Peace! En.Asben
post signature

Monday, September 23, 2013

Stroller oHh Stroller

assalamualaikum...salam bersiaran...hrmmm sebulan aku duk menyepikan diri... apabila huruf  'M' menguasai diri memang takde ape yang boleh dibuat :) (alasan......) ape kabar korang yang selalu duk baca blog hampeh aku ni? hahahha... masih tertunggu-tunggu entri terbaru aku... perasan macam blog aku terpemes ..phuiihhhhh..... ahaks!

Entri kali ni aku nak tulis mengenai penggunaan stroller anak-anak.... :) rasa macam nak tulis jugak pandangan mengenai penggunaan stroller ni... bile terbaca ada sorang tu buat post pasal ni kat Fb diorg.. kira macam copy paste jugok la... arghh lantok laaa.. tajuk je sama..isi lain citer tuh.. :)

Yang ada anok semua kenal Stroller...semua giler stroller...macam aku... kan ada dua entri pasal stroller yang aku gilerkan sangat... memang dapat... siap guna dengan berpuas hati last2 aku Let go jugak..pasal banyak makan space bonet 'binatang koko' aku itu...

eh cerita lain ar....

haaa... korang perasan tak... dulu masa belum kawen, kalau kat shopping kompleks ramai mak bapak letak baby diorg dalam stroller... tak kira la time tu sale ke..cheap sale ke hape... korang hangkut jugak stroller tu kemana aje kan... HahahHahahHa.... Korang mesti kata..chehhh nak tayang stroller mahal ke hape..dah la bikin sesak dekat2 tempat korang tengah memunggah baju2 cheap sale tuh... hahahahahha... aku pun mcm korang jugak... tapi bile sekarang...wujud budak kecik mata bulat tuh... aku tahu betapa nikmatnya ada stroller...

Korang yang ada baby...mesti tahu sengsaranya jika dukung baby yang tengah 'sihat' atau yang tengah start mem'buas'kan diri... bukan aku tak bersyukur ada anak.. tapi adalah selesa jika baby tu boleh duduk kat satu 'tempat' die sendiri selesa. Korang kena pikir jugak yang baby ni sebenarnya tulang masih lembut... apabila asyik dukung diorang pun reti jugak 'sakit urat' ... bukan kita yang tua ni je yang reti sakit urat... haihhh... dengan keselesaan  Stroller lah baby dapat tido...minum susu dengan selesa (baring) sambil terpegun akibat 'Magic'...sambil tido pun boleh bergerak dari satu tempat ke satu tempat yang lain....Walllaaaa....

Bagi yang start membuaskan diri.... time ni korang kena start dari awal... asal jenjalan je korang paksa la diorang duk dendiam dalam Stroller... maknanya asuhan dari awal iaitu dari baby... asal korang jenjalan je...korang tambat diorg dalam stroller tu.... kalau tak..ada jugak korang laki bini marathon dalam shopping kompleks... berpeluh ketiak korang laaa.... Alhamdulillah Sofea tak paksa aku ngan En.Hasben marathon lagi...ntah2 esok lusa aku tak tau laaa.... tapi diorg pun ada keinginan nak turun dari stroller...hehhehehe...kadang aku kasi change la kat si kecik tu rasa jenjalan tanpa stroller... tapi die tanak jalan pulak..jalan 6 tapak...berenti...asyik duk perati org lain..adoiiyaiii penat pula kitaorg menunggu die tu perati-perati.... Stress Mak nak shopping nak oiii....!!!

Jika kat tempat ramai.... macam Plaza Low Yatt ke... PC Fair KLCC yang korang gatai ikut laki korang pergi usha game,speaker,lappy..... aku suggest pakai baby carrier...yang dukung di dada tu...untuk baby la... pasal aku pernah menggataikan diri mengikut en. Asben ke PC Fair... sampai kat tempat speaker cepat2 aku bawak Sofea kuar dari tempat tu..aku cakap nanti tuli anak !!! ahaks... kalau PC Fair kat KLCC tak suggest lak aku bawak baby carrier tu..mau korang semput nak abis kan 3 atau 4 Hall diorg pamer.... Mau hijau muka korang mendukung baby tu... prefer pilih stroller yang lite weight...tutup payung gitu...saiz pun takder la gedabak beso... ngam2 baby jer... tapi...buat masa sekarang belum pernah pulak aku laki bini ajak anak pergi tempat terlalu crowded dan besar2... paling huduh pun pasaraya Giant aje la... tu pun takder sampai berhimpit-himpit cam nasik himpit.... tapi agak-agak korang la... sesuai ke baby/toddler pergi tempat cenggitu... kensian diorg... aku pernah tgk diorg bawak baby dalam umor 4,5 bulan pergi tempat cenggitu..kensian... tak ke lemas baby tu..hrmmmm...ntah la...atah pemikiran korang la..rasa macam korang boleh handle anak2 korang..korang hangkut laaa.... janji korang bahagia kannn.....

Anyway...aku sekarang dah dapatkan buggy untuk lil' Sofea.... semestinya Bonet 'binatang koko' aku luas dan selesa... :) bila agak2 nak pergi melancong... chewwahhhh MaMa ko ni asyik la nak berjalan aje kerjanye.... Ohhhh... Korang mesti rindu nak tgk muka budak kecik ni kan... hehhehhe ni haaarrr... aku kasi gambar 'dipaksa bershopping' oleh MaMa dan Abahnya... sayam kamu...! kalau korang ada komen ke hape ke pasal topik aku... jom komen2 kat bawah! :)


P/s: rindunya nak berblog.. :D

 post signature

Wednesday, August 7, 2013

Aidilfitri 1434H

SALAM AIDILFITRI UNTUK MEMEMBER YANG SUDI BACA BLOG NI... 
 MAAF ZAHIR DAN BATIN


Ikhlas dari Kami  :


 post signature + Encik Acah = Aimy Sofea

Sunday, June 23, 2013

Pitis...Pitis USD

Hai..ari ni Mak Usu ke udara lagi.. sape yang nak try tu di alu-alukan...bukan kena deposit ke hape...just klik je gambor pitis di bawah!


Lepas tu korang register... dapat pulak link untuk korang...dan korang promote la pulak link korang tu ramai2 yer.. :) setiap org yang daftar atas link kita tu..dapat la... USD $2.00 ... hehehhehe sekadar main-main...tak kisah ler dapat ke idok! janji bukan kena bayar deposit... hik hik hik.... korang klik yer gambor pitis atau klik Pitis ni...
babai.. Mak Usu nak pegi promote link kejap..
 post signature

Wednesday, June 19, 2013

:: contest baby ceria by http://barangbabymurah.blogspot.com ::

Mari..Mari..Mari... 


Hari ni Mak Usu nak sertai Contest ..lama dah Mak Usu tak sertai Contest sebegini.... Sesambil Korang duk melanguk kat blog Mak Usu ni ada pekdah Jugak sesekali membeli belah untuk anak-anak/anak sedara/anak member/cucu angkat korang...

Ohh Masih Blur dengan Contest ni... Meh Mak Usu... Terangkan Syarat-Syarat Penyertaan.. :

1.contest terbuka kepada semua golongan masyarakat malaysia tanpa mengira kaum dan bangsa.
2. Semua lapisan umur boleh join.
3. Anda cuma perlu submit gambar baby anda dalam mood yang ceria. Tak kisah samaada baby tu anak sendiri,anak saudara, atau cucu.
4. Jika anda tiada blog,anda boleh submit gambar melalui facebook.

Nak lagi detail.. Mak Usu Syorkan Korang try2 Membaca dan Memahami syarat2 Contest tersebut kat WebSite Ni.. 


Setelah diperkenan oleh Majlis-majlis Perbandaran dan Jawatankuasa Belia 4B Kampung Mak Usu...

diUmumkan...   Gambar yang akan dipaparkan ialah :

 Ceria ke tak budak ni tak tau la Mak Usu bayangkan... yang Penting Korang Kena gak survey Blog seperti di atas dan di bawah.. Bukan setakat Contest je yang ada... Barang-barang baby banyak yang murah-murah boleh korang dapati..apa lagi... Jom membeli barang baby dengan harga borong minimum 1barang di blog http://barangbabymurah.blogspot com

Nama Anak Mak Usu : TENGKU AIMY SOFEA BINTI TENGKU MOHD SHAHRIZAN

Nama Mak Usu : NOOR AZURA BINTI OTHMAN

 Hadiah yang menanti Korang  
[bagi korang terliur ]

1.rocker fishes price newborn to todder(biru).
2. Trunki bag (pink,merah,purple,kuning,biru)
3. Ergo carrier (hitam,pink,grey,hijau,biru)
4.toys storage(pooh,cars,princess)
5.playmat mothercare(pink, lion)
6.toilet train toddler
7.elc purple with hanging toys
Sila pilih salah satu. Jika anda dipilih sebagai pemenang,tuan punya blog akan hadiahkan pilihan yang anda pilih di awal contest.

dan Untuk pilihan Mak Usu.. :
Ergo carrier ( Hitam )
tu Kalau la Mak Usu ni dapat nombor dalam Contets ni..

Peringatan dari Mak Usu yer.... Contest ni bermula pada :
12.6.2013 hingga 7.7.2013

-Sekian-
dengan usaha keras dari Mak Usu...
 post signature

Aimy Sofea 1 Tahun

Meh sini korang.... musti nak tgk ape budak Musyuk buat bila dah setahun kan.. :D

 jom jenjalan ngan saya.. :D

 Gajoh..Gajohh...

 Bangun tido...

Buhsan sangat ari ni.... ni je la entri nya.Ahaks! 

post signature

Tuesday, June 18, 2013

Surgery Lagi...

hah....korang ..ni aku nak bagi surprise sket..... aku surgery lagi.. :)  22.5.2013 Surgery gigi... ni surgery lain pulaik...haihhh..bulan 5 ni asyik ler surgery..surgery... ke aku ni Doktor Surgery... konfiussss..muka macam ketam merah di sebelah! :P

Alkisahnye begini..
Semasa pregnant kan budak musyuk tu...di akhir trimester kehamilan...aku rasa macam ada ketulan kat left breast aku.. hrmmm ..masa tu fikir mungkin bengkak susu kot...almaklumlah takde experience.. tanya member2 pun diorang cakap mcm tu.. So, aku abaikan aje lah.. maklumlah takde sakit or tanda ape2 yang berlaku kat situ.. :P

Sekarang Sofea dah setahun... mender tu still lagi kat situ... setelah berbincang panjang lebar ngan kekawan opis aku dan galakkan yang diberikan oleh kenkawan dan En. Asben... aku menggagahkan diri melangkah ke Hospital..pergi check... Doktor cakap tu ada fibroid dan keadaannya agak besar... time tu aku dah cuak .. aku terpaksa di referkan ke bahagian PAKAR.. setelah ditetapkan harinya aku berjumpa dengan Dr. Pakar. Hrmm... Setelah berbincang lebih kurang... Dr.Pakar suggest aku buang aje fibroid tu... yerla..sementara mende tu belum sakit dan effect lain-lain lagi..baik buangkan aje. So, aku pun mengiakan cadangan di atas.. hehhehhehe.

 29.5.2013 = Petang. Aku terpaksa berpisah dengan jantung, cinta, nyawa aku AimySofea... aku admitt ward petang tu... doktor suruh aku rilek2 kat ward sementara menunggu hari esok untuk ditoreh oppss Surgery... Aku masa tu????.... takyah kira la...tak selera nak makan...duk mikir..apa yang akan berlaku esok... Malam tu aku tido awal... tapi tak lena..sejuk + nyamuk + demam... tetiba lak aku demam + batuk...mungkin terlalu sangat memikirkan... time tu memang teringat sangat dekat En. Asben dan Munchkin' Sofea..... Sofea duduk kat umah kakak aku..bergumbira die kat sana.. die tak tahu MaMa nya ni menitis air mata kaseh kat dalam hati... al-maklumlah aku tak pernah berpisah dengannya... kejap2 tepun kakak aku, tanya "pia wak ape? Pia nangis tak? Pia tido Xlagi?" semua Pia..Pia..Pia... bila dan demam tu...rasa nak En.Asben kat tepi... tukang lap2 dahi tgh panas... OhhHHHhh semua itu takkan berlaku. ahaks! :) almaklumlah Spital Gomen...tido la ko sorang2 kat situ... HUuuUUwAAAa..

30.5.2013 = Pagi. Lapar. Suit untuk dipakai ke OT dah tersedia kat atas meja makan aku. :) aku dah bangun seawal 5.00pagi. yer la takde la berebut bilik air.. lagipun dah tak lena tido... Bekfes tak disediakan untuk aku.. maklumlah dah ada suit putih atas meja tu, maknanya kamu sedang berpuasa. Hrmm... Lapar...tapi masih boleh tahan...  Jantung dah start berdegup kencang tatkala nama dipanggil untuk menukar pakaian. hrmmm time tu jiwa dah berserah sepenuhnya... dalam erti kata lain "redha aje lah.." .. Stretcher perlahan2 ditolak ke OT di bangunan PAKAR. Tapi sebelum tu.... kena masuk jarum drip dulu... :)
drip...

Keadaan di Operation Theater. Sejuk. Lapar.
 sekadar gambar hiasan... tapi lebih kurang la mcm ni... moden gtu spital kita.
Aku hanya dibius setempat...oleh yang demikian... dalam keadaan sedar jugak aku ditoreh..  
Apa yang aku rasa???? rasa pedih-pedih manja sikit.... rasa panas macam kena laser... Dr. Surgery siap tanya aku beberapa kali... "sakit tak? sakit tak?" time tgh operate...adoiiyaii..bleh lak sembang2... teknologi betul sekarang yer... dalam hampir setgh jam.. dah selesai operate.... fibroid aku ada lah lebih kurang besar mcm gambar dibawah ni...
kecik sket la dari duit 50sen 

Selesai di OT...aku dibawa ke ward.... time tu perut dah berkeroncong... adoiiyaii..apsal tetiba rasa lapar yang amat... Dasar Dinasor...memang igt makan lagi... hik hik hik... sampai kat ward aku tgk En.Asben dah siap2 tunggu tepi katil... En.Asben kata..muka aku still pucat..mungkin sebab takut + lapor + sejuk teramat kat OT... pucuk dicita ulam mendatang....lepas tukar baju hijau spital, time lunch pun tiba... tekanan darah dah OK...Doktor yang pantau aku kat ward dah pekse aku + luka aku OK... aku dibenarkan makan!!! hurray...!!! abislah nasik minyak sepinggan... lapor...bila dah Dinasor ini melahap nasik, baru lah muka aku jadi merah dan siap senyum2 lagi En.Asben yang berkata demikian.... Dasar Dinasor sungguh! setelah dilawat oleh Doktor yang bertugas aku dibenarkan Discharge... " saya Suka..saya Suka" - kata Mei Mei (upin dan ipin)

3.30ptg aku Discharge! tak sabo nak jumpe si kecik tu..... sampai rumah kakak aku, takde di heran pulak Sofea kat aku... sibuk main rupanya..hahahahhaha... aku jer terlebih emosi. :P

1.6.2013 = Aku balik ke rumah (Dungun)..... rehat + main ngan Sofea....

4.6.2013 = Aku dah masuk Ofis... pasal hampeh doktor bagi MC sehari je untuk hari operate tu..cissskek betul! :)

- T.A.M.A.T-

p/s: Kronologi aku kena operate!   9.7.2013 - appointment PAKAR lagi.. :)

 post signature