Thursday, September 24, 2009

Syawal.....


Ni baru aku berkesempatan untuk menaip...diruang kesayanganku ini..... almaklumlah.. hari raya sibuk dengan persiapan dan ape segala macam masalah harus diselesaikan segera sebelum 1 Syawal menjelma... ALHAMDULILLAH... aku berkesempatan untuk menghabiskan sebulan puasa di bulan Ramadhan dan bersama meraikan Aidilfitri dengan dimulai Solat Sunat Hari Raya diwaktu paginya..

Ramadhan ditinggalkan bersama dengan amalan yang dilakukan..... masih aku rindui.. Suara Bilal di setiap msjid di kampungku melaungkan "wahai kaum muslimin dan muslimat sekalian.... sekarang masuklah waktu imsyak!!!!!" serta dentuman Bedil di Bandar Kuala Terengganu yang menjadi isyarat bagi waktu berbuka dan sahur yang dapat didengar oleh seluruh warga Bandar Kuala Terengganu.. ini lah uniknya berpuasa di negeri yang tercinta ini... :)

Aku teringat satu tazkirah tentang Aidilfitri ni...sewaktu pulang ke k.Trg ari tuh.. "Aidil" bererti Kembali..... dan "Fitri" bererti Fitrah...maknanya kita semuanya ini kembali kepada Fitrah kita yang asal... maknanya..sebulan kita beramal... menyucikan diri dari segala dosa, kini tiba masanya untuk kita mengekalkan kesucian itu dengan terus memperbanyakkan amal ibadat kita seterusnya di bulan2 yang lain.

Dalam kemeriahan menyambut Aidilfitri, pernah juga aku terfikir, "sempatkah aku untuk merasai kenikmatan Ramadhan dan Syawal tahun hadapan???" aku juga berharap agar tahun hadapan kemeriahan sambutan kedua-dua Bulan ini masih bisa dinikmati bersama insan yang tersayang.... insya-ALLAH...
Dan akhir kata... Salam Aidilfitri untuk untuk semua rakan dan sanak saudara yang sentiasa mengikuti blog aku yang tidak seberapa ini.
Maaf zahir & Batin jika ada silap dan salah dalam hasil nukilan aku yang masih di pihak amatur lagi...
Sekian, Wassalam

Wednesday, September 16, 2009

3 Hari Sebelum Syawal..


kata orang malam 3 hari sebelum syawal ni.. Malam tujuh Likur..... Malam ni kalau dahulu masa zaman kanak-kanak paling happy...paling gumbira...pasal mak ayah..memberi kebenaran untuk main bersama-sama kawan2 sampai tgh malam... main tanglung la... bunga api la mercun la... adeHHh! seronot jika diingatkan semua itu..rasa nak terbang balik ke zaman tuh..tak payah nak pikir ape2..penat tido.. bangun aje pegi skolah, makan, main dan tido... Tiba-tiba mcm teringat satu peristiwa yg sangat kelakar zaman aku kecik2 dahulu.... time join dengan geng-geng abg aku main polis sentri di malam hari di bulan puasa... (aku rasa kalau sekarang still ada bebudak bermain-main di malam hari sudah tentu diculik, diperas ugut oleh mat pit.. dan sebagainya...)

Apabila kita bermain Polis sentri..perkara yg paling kita benci..kena cari pencurik... hahahaha..biasanya aku yg kecik slalu jadi pencurik..selalu menyorok di tempat2 yg biasanya tidak dapat difikir oleh akal yg waras oleh manusia di sekeliling.. :P

Punya lah tanak jadi 'pulis'.... aku dan sepupu ku bertekad nak menyorok di dalam reban itik... dibawah sebuah rumah milik jiran sekampung..bau itik.... tak yah nak cakap lar time tuh... kalau sekarang suruh masuk balik dalam reban tuh... mati hidup balik mesti tanak punya... :) memang lawak... siap duduk sebelah itik2 nasib la itik tak sudu aku & sepupu tadi..kiranya itik ni dah jinak larr.... itik sekolah..sama ngan skolah aku..wakakkaka :P

Aku amat merindui org2 yg tersayang disekeliling bila tiba Ramadhan & Syawal nih... teringat juga time2 tgh lasak ni..selalu la jatuh... berlari jatuh..naik basikal pun jatuh... tapi yang paling teruk..kalau jatuh, lutut berdarah..siap la kena bambu dengan arwah mak aku... :P tapi...arwah mak cik aku best... slalu cover kenakalan aku. kalau lutut berdarah, mesti dia ubatkan.. baru suruh aku balik rumah.. kalau dah balik rumah terus masuk bilik, tido.... selimut. biar panas nak mampos time tuh..dari kena bambu ngan mak, baik aku tido dalam keadaan panas dan kaki yang sakit.hahahhahha..mcm la Mak tak tahu keadaan kita... cetek permikiran kita bila kita sekecil itu.. :)

Esok, sekecil 'Azfar Hafiy' anak sedaraku akan pulang ke rumah... nak ajar die nikmat tujuh likur sebagaimana aku rasa satu ketika dulu.... keindahan tetap terasa walau masa berubah.. adakala sesuatu tak perlu berubah.. :)


Jom Bermain Mercun!!! :)

Saturday, September 5, 2009

Pertengahan Ramadhan


tup tap..tup tap dah pertengahan Ramadhan.. :) Exam pun dah lepas.. gumbira la jugak q*-p camner dengan persiapan Syawal korang??? aku hrmmm..boleh tahan jugak untuk tahun nih..sampai Bekas letak kueh raya pun aku beli..seigt aku..dari kecik sampai besar... tak pernah rasa nak membeli bekas isi kueh yg baru..pakai jer yg dah ada....ni aku rasa tahun ni semua baru... (x terasuk perabut!) heeheehehhee...mcm nak "kenduri" ajer....hihkhik...Opss jgn ada spekulasi lak, sesungguhnya tiada ape yang berlaku! :)

Petang tadi...berbuka puasa di Kerteh. (Thanks MyDear..... hujan ribut petir pun kamu tetap datang!Sayang Kamu!!) hik hik hik..adeh, basah kuyup aku nak menjengah ke kedai... yg paling tak mengebest tuh..esok aku terpaksa basuh keter aku balik.. dah hancur duk dalam hujan tadi...beria aku basuh kilat2.ahaks! sampai2 aje kat Kedai, hrmmm terus pilih Meja No.5, kedudukan meja tuh kat tengah sket... kalau tak mesti Tempias...Hujan bagai nak Rak!

MyDear dah meluru ke kotak seafood.... terus tempah seekor Pari untuk dibakar. :) aku order nasik puteh, Tomyam, Kangkung Goreng dan Telur dadar(the fav.) lepas membuat tempahan, kami terus pi jalan2 sampai hampir pukul 7.00pm baru kami pergi semula ke kedai tuh..

Lepas Berbuka, kami ke Bazar Ramadhan di bandar Dungun... "Wah! camni baru lah Happening! kat Dungun ni" macam2 benda boleh didapati di sana... lama jugak kami pusing2 kat Bazar tuh and at last, MyDear hanya membeli Kupiah berwarna Merah... untuk dipakai time semayang raya kot... eheks! tapi sambutan untuk Bazar ni memang menggalakkan walau dalam keadaan hujan agak renyai. Yang paling menyelerakan aku time kat Bazar nih..'kerepek'....wah mcm2 jenis ada..pilih dan bayar aje! :) Semua dah ada... cuma atas pilihan kita sahaja, rasa nak lebih...cari yg lebih..rasa nak sederhana..maintain aje!:)


Sentiasa Bersederhana!


p/s: MYdeAr, jgn lupa duit raya saya! :)