Tuesday, June 30, 2015

Kerutuk Telur + Kentang

Hari ni Mak Jemah nak bagi resepi yang Mak Jemah google dan buat..hehehe

 Berikut resepi yang aku 'google'kan untuk anda.. :-

KERUTUK TELUR
Bahan-bahannya :
  • 1 ekor ayam (buleh ganti dengan 10 biji telur direbus dulu)
  • 3 sudu besar rempah kerutuk/ gulai - bancuh dengan sedikit air panas (Aku guna rempah Gulai Cap Bunga Ros)
  • 1 cawan santan fresh
  • 1 cawan air
  • 1 keping asam keping
  • 2 sudu besar cili mesin
  • 2 sudu besar kerisik
  • 2 helai daun pandan
  • 1 biji bawang besar - potong 4
  • 2 biji cili merah - belah 2
  • Gula nisan/ gula melaka
  • Garam
  • Minyak
Bahan Penumis (Rempah 4 beradik) :
  • 1 batang kulit kayu manis (dalam 2" panjang)
  • 5 kuntum bunga cengkih (Yatie letak 2 je)
  • 3 biji buah pelaga
  • 1 kuntum bunga lawang
Bahan yang diBlend :
  • 1 labu bawang besar
  • 3 biji bawang merah
  • 5 ulas bawang putih
  • 1" halia
  • 1" lengkuas
  • 1" kunyit hidup
Cara Membuatnya :
  1. Panaskan minyak & tumis bahan penumis/rempah 4 beradik hingga wangi & masukkan cili mesin.
  2. Goreng hingga sedikit garing & masukkan bahan2 yang diblend.
  3. Goreng lagi & masukkan rempah yang dibancuh dengan air panas.
  4. Bila tumisan dah pecah minyak, masukkan daun pandan, garam & asam keping.
  5. Masukkan ayam & gaul sebati.
  6. Biar rempah mesra kat ayam/ telur dalam 10 minit baru lah dimasukkan 1 cawan air.
  7. Biar hingga mendidih dan kentang empuk.
  8. Pastu masukkan santan fresh, nisan/ gula melaka.
  9. Masak hingga hampir pekat & masukkan kerisik.
  10. Masukkan bawang besar yang dipotong 4 & cili merah yang dibelah 2.
  11. Masakkan hingga ayam masak & kepekatan yang disukai
  12. Hidangkan panas2.
** Jika nak letak telur dalam kerutuk :
  1. Kupas kulit telur yang dah direbus, belah sedikit telur (2-3 belahan-hanya kena putih telur je)
  2. Kemudian goreng dalam minyak yang panas hingga kekuningan. Aku tak goreng telur nie, cuma kelar2kan saja supaya rempah meresab kedalam telur. ]
  3. Angakat & toskan. (Telur perlu dibelah supaya tidak meletup semasa proses menggoreng).
P/S : Malam ni cicah ngan roti bakar... marbelessss u ollss...  tenkiu MaMaAna

 post signature

Tuesday, June 23, 2015

Ramadhan datang lagi... 1436 H

Salam Ramadhan untuk semua yg sudi baca blog aku ni...
Bila setiap tahun menjengah ramadhan... memang rasa kehilangan orang-orang yang tersayang.... tiada lagi nak merasa nasik ulam Mak... Puding Buih MySis... kuih raya....teringat saat-saat kecoh time nak berbuka... saat main mercun bersama anak-anak sedara...Indah....

Seronok jika diigtkan kembali... tapi tak semua yang kita nak tu kekal lama kan!! hrmm akhirnya kembali jua kepada pencipta-Nya....

Sesungguhnya aku merinduimu semua... Allahyarham dan Allahyarhamah :-

-Bak - 
-Mok-
-Kak Dah-
-Kak Nor-
-Abg Mie-


P/s : .................

 post signature

Monday, March 23, 2015

Entri Bulan Mac!

hrMMmm...mak Jemah tak menyempat nak hapdet lagi untuk bulan ni... Kekonon seybukk memanjang la engkau kan Phuihhhh!!

Maafkan kami penunggu gua... memang kami banyak sangat HomeWork,SchoolWork,OfficeWork nak kena siap jugak... ni pun dua BQ projek belum menyempat haku habiskan.. Oh sungguh Kasihan pada diri ini.. pheeeuuhhHHHhhh! (menarik napas kelegaan)

memang otak aku dah dry sucked.hahahahah!

Memandangkan gaji makan 40hari lebih baru dapat.. hrmm lagi la mencabar keimanan aku! hahahhaha.... sabo! tunggu hari Rabu ni jer kita nak lalalalalala :) kan! hehehehe... anyway.. ari nim Audit ISO pulak kat office.. muka aku ni disuruh bersedia aje untuk sebarang kemungkinan di audit... tapi bukan calon2 terhormat la..hehehe.. jadi ari nim makan nasik lemak kat office jer takyah nak kuar-kuar mengabiskan duit yang tak berapa nak ada.. :) 

Ok... nanti aku hapdet lagi..tenkiu pada yang sudi baca blog tak berapa nak comey nim.. Bye Korang.. nasik lemak! nasik lemak..merungkai jiwa!

P/s: nak pergi bercuti oiiiiii!!!


post signature

Saturday, February 7, 2015

Kayu Kamak

kueh tradisi Terengganu... kueh Kamak... Kayu Kamak... ianya bukan cakoi yer sedara sedari... ni namanya Kayu Kamak!


Bahan-bahan :
- 500gm tepung gandum
- 1 sudu kecil soda bikarbonat
- 1 sudu kecil baking powder
- 1 sudu kecil yis (mauripan)
- 1 sudu besar marjerin planta
- 1 biji telur
- 1 setgh cawan gula pasir
- sedikit garam
- Air 150ml (anggaran)


Cara-caranya :-

1. Jika korang uli pakai tangan ko.. uli la kesemuanya
sampai doh tak melekat pada tangan. Tunggu sampai Doh
mengembang... baru korang potong2 dan goreng.

2. Cara aku masuk kesemuanya dalam BreadMaker.. tekan suis.. ON... tunggu siap mengguli dan kembang sepenuhnya... goreng..... (biasa aku buat malam... goreng keesokkan harinya..pepagi lagi dah goreng) ...

Sekian.
P/S: Sedap cicah kuah gulai atau cicah Teh 'O' panas... nyummiehhhh!!!

post signature

Friday, February 6, 2015

Sukan jari!

Aktiviti kami bertiga di musim hujan yang lalu...... phiuhhhhh
 Agak-agak korang ape berdua tu duk buat.. baik punya mengadap TV!

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*
 Ape tgk2... Nak lawan FIFA ke? jom arrr....
(saya antara yang paling sibuk nak joystick time org nak main game!)

i'm Xbox Lover!

Berpinau mata Korang.. ahhahahahaa
post signature

Thursday, February 5, 2015

Cendawan Shitake Sizzling

Nak dijadikan cerita... ari tu ajak la semua adik beradik makan kat rumah... resepi ayam grill, mushroom gravy, coleslaw dan Mashed Potato...

Lelebih Cendawan Shitake yang aku guna untuk membuat mushroom gravy tu... tetiba terkeluar idea bernas nak masak ala-ala sizzling... heheheh nak kasik habis cendawan yang dibeli... kalau simpan lelama, adoiiyaiii bau tak hengatt donia laaa.... :)
Ni....Hasil usaha aku 

Agak-agak korang best tak? tak kisah la..janji En.Hasben kata best dari Kedai.. muahahahha

Bahan-Bahan
- 3 Biji bawang Merah (ditumbuk)
- 5 Biji Bawang putih (ditumbuk)
- Sedikit lada Hitam (ditumbuk)
- Isi Ayam (suka ati korang)
- Cendawan Shitake (suka ati korang)
- Sos Tiram
- Kicap Pekat (Untuk warna kuah)
- Garam dan Gula (secukup rasa korang)
- Sedikit Halia
- 3 batang cili kering
- Tepung Jagung (memekatkan kuah)
- Air (sukatan suka ati korang jer laa)

Korang tumis bahan yang ditumbuk, cili kering dan halia sehingga garing... masukkan isi ayam... goreng sebentar... Masukkan cendawan shitake dan sos tiram... lepas tu korang masukkan air, garam + gula dan sedikit kicap pekat... untuk kaler yang lebih menarik! dah rasa macam cukup masak..korang masukkan sedikit tepung jagung yang telah dibancuh dengan air... perghHHhh dah jadi sizzling ala aku yang buat.

Resepi ni aku cipta ikut rasa mulut aku.. kalau korang cuba... korang adjust la mane yang perlu sesuai dengan tekak korang... sekian...

P/S: Perasan MasterCheff!!! muahahaahhah
 

post signature

Wednesday, February 4, 2015

Jom Main Pasir

Jom Kenkawan main pasir...

Bergembiralah wahai sayang... Jangan fikirkan segala kesulitan Dunia... 'Malaikat' mu akan sentiasa disisi selamanya...

 P/s : Hari ni Hari Rabu


post signature

Tuesday, February 3, 2015

Naga Berapi

hahhh.. lama Mak Jemah tak upload... bz sket minggu ni nak oiii....!! dengan BQ BQ yang nak disiapkan... Mak Jemah berhempas Pulas menyiapkan Kerja.. sekarang... masa terluang berfoya-foya namanye..

Adalah sariii tu.. bawak budak kecik ni pegi makan kat warung roti canai... makan mee mamak.. roti canai + kuah Dal Kacang... budak tu punya feberet.... biasa kita duduk jauh dari org.. (mcm dating dolu-dolu.... ) hehehhehee... Kalau kedai penuh... mesti tengok-tengok dulu.. jauh dari budak-budak muda remaja lelaki... jauh dari group orang-orang berumur a.k.a tua lelaki.. bukannye apa... nak jauhi si Kecik ni dari Puok-Puok Group 'Naga Berapi'....

Ni la kupanggil 'Naga Berapi' .... veri... veri... paling aku and En. Hasben bengang! Dulu En.Hasben pun tergolong dalam species Naga Berapi.. tapi dah tergelincir dari group tu bertahun yang lalu sebelum kami kawen.... alasan nak kawen tetiba jek En. Hasben dah start berenti merokok! i like!!!!!

Apa Perasaan Korang bila tgk Bapak2 duk berkepul-kepul asap depan anak-anak.. sungguh mcm haremmmm rasanya... tak kensian ke anak-anak ke terpaksa menyedut asap rokok korang tuh.. haihh... takde ke jiwa kensian kat peparu anak-anak.

Tak tahu nak cakap camner... nampak sangat macam org sekeliling tu suka sangat ngko Hisap Rokok tepi-tepi kitaorg nih... Tak semua budak-budak sekeliling ko tu sihat sempurna... ada yang lelah...semput... ezema... ada ko heran?? memang ko spesis otak letak kat kepala lutut...

Kesimpulannya, bertimbang rasa la kat org sekeliling... nak sangat sedut Nikotin tu...ko pegi la jauh dari kami yang ada baby ni..

P/S : Masih Marah dengan 'Naga Berapi' 

post signature

Monday, February 2, 2015

Daging Masak Kicap + Kentang

Lauk tengah hari ni... ermmm "DAGING MASAK KICAP" marbeles... pukul 12.45tgh hari aku search Google resepi.. akhirnya dapt jugak resepi yang super-duper sedap! Terima Kasih Jintanmanis.com Kongsi Resepi yang diberi...
400 gram daging boneless ( dihiris nipis-nipis atau di potong dadu kecil)
3 sudu besar kicap manis
1 sudu besar kicap pekat
1/2 biji bawang besar
2 inci halia
1 biji bawang putih
2 sudu besar lada kisar ( ni kalau nak ganti dengan hirisan cili padi pun boleh)
1 batang kayu manis
2 kuntum bunga lawang
1/2 cawan air
sedikit minyak untuk menumis
1/2 biji bawang besar ( dihiris kasar)

Caranya
1. Mula-mula blender bawang besar, bawang putih dah halia hingga hancur, ( kalau nak hiris nipis pun boleh) panaskan minyak dan tumis kayu manis dan bunga lawang, kemudian curah bahan kisar tadi dan lada kisar, tumis hingga naik bau dan agak garing.

2. Kemudian masukkan kicap manis dan kicap pekat, selepas itu masukka daging dan 1/2 cawan air, pastikan daging tenggelam, masak daging hingga empuk dan kuah kicap tadi menjadi pekat, sesuaikan rasa, masukkan garam dan sudu kecil gula, jika daging belum empuk boleh tambah air, akhir sekali masukkan bawang besar yang dihiris kasar dan kacau hingga bawang agak layu, angkat dan hidangkan. Selamat Mencuba.

( kalau nak rebus daging sampai empuk pun boleh, bila masak tu boleh kurangkan kuantiti airnya)

- Aku cuma masukkan sedikit sahaja garam..dan top up masin guna kicap masin lagi mengancam Wallaaaa........ Kentang tu aku  hiris nipis-nipis dan goreng sebentar... baru masukkan dalam kuah...  tetiba pulak perut ku lapor.... hehehhehe tadi tak sempat makan!

post signature

Wednesday, January 21, 2015

Belated Birthday yang ke - 2 Tahun

 Nak Post cerita Zaman Tok Kaduk nih..

Dah nak masuk 3 Tahun baru nak post cerita ni..hehehehhee ...Bukan nye ape..tu aku nak tunjuk hasil ke kretipan aku menjalin belon-belon menjadi pintu gerbang! hahahhaha .... Hasil usaha aku dan En.Hasben 'menjalin' cinta.. oppss belon berdasarkan pemerhatian aku kat Youtube..

Kek, Biskut-mikutt.....Nasik Ayam Feberet Family aku ari tu..

Tetamu yang Hadir..dan acara Lucky Draw antara yang paling ditunggu oleh kekanak
Pedang Menan tu yang buat bebudak terliur... heheheheh last2 semua Sofea ngan Sepupunya yang amik.. hahahahha.. Goodies je aku tak sempat nak snap gambor.. maklumlah MaMa bizi seharian!

Lastly .....
Gambor Tuan Tanah Kedaun dan En. Hasben bersama Befday Girl (Tema Putih+ Pink+biru)

Begitulah kisah sambutan befday anak dara saya....
post signature

Tuesday, January 20, 2015

Selsema Sofea

Hari ni kerja asyik menggoogle ajer kerja kau kan Jemah... yer lah anak aku tu dah berminggu Selsema masih tak sembuh2 lagi nak tak nak dah pergi Klinik ape semua..still tak o.K.. dengan kesimpulan lain aku rasa patut ada cara untuk mempercepatkan proses penyembuhan si "PauKacang" aku tu ....
Sofea dengan BearBear dan Berpeluh Jeruk tetap tersenyum Manja...

Google punya Google dapat jugak la cara yang selalu aku praktik time Sofea baby.. cuma sekarang belum lagi.. Ok..Ok.. karang aku try kat Sofea.. ada Perubahan aku reply kat sini yer mak enchek!

Yang Pertama : Guna Encik Bawang Putih... Bakar bawang sampai Hangus sama dengan Kulitnya... lenyekkan guna stimroll dalam minyak kelapa/minyak masak... minyak senyoyong ke kalau korang nak... aku sapu kat telapak kaki, batang hidung dan dada dia.. alhamdulillah Ok kot dolu2..sekarang belum test lagi...he he he....

Yang Kedua : Sediakan 3 Helai daun Sirih dan sebijik limau nipis. Perah limau Nipis tersebut amik ari nye.. pastu kau campurkan dengan air jus daun Sireh tersebut.. biarkan seketika.. try sapu kat leher dan dada anak.. ( boleh jugak aku try nanti )



Yang ketiga : time mandi selalulah bersihkan hidung Anak.... (takderla Si Sofea tu tahan kalau nak bersih hidung...tapi tetap ku buat!)

Korang tunggu Perkembangan dari aku yer..

post signature

Monday, January 19, 2015

Mop ooo Mop

haii korang... kali ni aku nak cerita tajuk yang paling best untuk korang... Tajuk Besar die "Clean House" tajuk kecik die Mop...

Mesti korang ada yang jakun macam aku kannnnn!!! oleh kerana aku ni sangat terer bab clean house nih... sel-sel otak tak berhubung mane jenama-jenama pencuci ke..barang untuk mencuci ke yang paling best untuk digunakan...

ni contohhh tradisional yg selalu aku pakai... takde pun cita-cita nak tukar baru ke ape? Maklumlah kurang maklumat tambahan katanya... tergerak ler hati aku yang dingin ni nak tanya kenkawan kat opis... sesambil gossip Mak Jemah kan.... diorg ada beli mop sponge.. camne rupa pun aku takleh bayang... fikiran aku mesti mop tu tak sebersih mop biasa tu...hrmmm. So, nak dijadikan cerita.. search punya search jumpa la kat Lazada species mop tersebut...

Sungguh mengagumkan aku... try cari kat Giant pun ada jumpa.. terus beli... dan terus try kat rumah.. tahap kepuasan hati aku berada pada tahap 5 dimana amat menyenangkan kotoran tanggal..debu melekat senang cuci dan air kat lantai tak melimpah ruah macam selalu...cepat kering.. walllaaahhhhh!!!! memang aku gembira nak guna mop ni... harga RM43.90.. dan sponge tu boleh refill aje jika rosak. Untuk makluman korang, budak kecik aku sorang tu tak boleh ada debu  pasal die sangat alergic pada debu dan rumah kenalah mop selalu... phiuuhhhhh penat Mak tapi takde pulak kurus-kurus..Ahaks! Dengan ada nya Mop yang cemerlang gemilang terbilang ni rasanya takder la pakai kudrat besar lagi untuk proses mengemop lantai rumah korang... Beli laa satu jenama Scotch Brite ..untuk memudahkan kerja korang jugak kan.. :) kalau nak murah pun ada.. aku beli RM14.90 jer dekat Kedai HappyHome.. pun boleh guna... hehehehe Easy Squeeze katanya.... Selamat Bermop yer..!

post signature