Tuesday, January 31, 2012

Kimchi

SMS diterima dari ThaqiYatt(bukan Nama Sebenar).... 7.04pm
"Gemersik Kalbu sambil makan Megi + Kimchi..... Ahhh Sedakkk"

haihh... rasa macam nak cuba gak Minatang Kimchi ni... mcm best ajer...almaklumlah.. aku pun salah seorg peminat tegar sayur tetapi tidak bagi En.Asben. hahahahahah :)

Kimchi merupakan makanan tradisional Korea iaitu jeruk sayuran seperti kobis cina dan lobak putih yang dijeruk bersama bahan-bahan kisaran cili dan sos ikan. Rasanya sedikit kelat,pedas, masam dan masin...(tapi aku tak pernah rasa lagi.. tunggu Macik ThaqiYatt nak kasi kat aku)

Berikut aku dapat resepi dari sokkabar Utusan ari tu.. dari chef Azli Razali... nampak dari gambor macam best aje.... haihhh...mengidam ke aku ni??? =P

Kimchi Kobis Cina (tong baechu Kimchi)

Bahan-bahan A
1.25 kobis Cina
1¼ cawan garam
1.6 liter air

Bahan-bahan B (Bahan Kisar)
75ml air
160gm buah pear
125gm lobak putih
50gm cili merah
50gm bawang putih
90gm bawang merah

Bahan C
100gm keledek putih - rebus,tapis dan lenyek lumat
125ml sos ikan
40gm serbuk cili
25gm kepingan cili kisar (chili flakes)
¾ sudu makan gula
½ sudu makan serbuk perasa 

Cara Membuat:
1. Belah atau potong kobis kecil-kecil. Cucikan kemudian rendam dengan bahan-bahan A selama 2 - 3jam.
2. Tapis Kobis dan perah sedikit air dari kobis.
3. Campurkan Bahan B yang dikisar dengan Bahan C. Kacau sebati.
4. Lumurkan bahan-bahan B dan C yang telah dicampur di setiap helaian kobis.
5. Kemudian letakkan dalam balang. Curahkan bahan perapan yang lebih dalam balang.
6. Letakkan di luar selama 24jam kemudian peram dalam peti sejuk selama 2-3 hari barulah diguna.

Ermmm...untuk yang nak mencuba..dipersilakan.... ape salah mencuba resepi obersiiii nih :)

p/s: tunggu resepi guna KimcHi pulak yer.. :)
post signature

Saturday, January 28, 2012

50cent

Ape yang nak dipostkan hari ni... :) ermmm... berkenaan Duit 50Sen... "Bukan Esas LimaPuluh Sen...LimaPuluh Sen..."

Memang agak jakun la.. maklumlah first time tgk duit syiling ni... tu pun lepas diberi "nyucur" a.k.a duit baki oleh pihak Mydin Mart... =P kalau tak mesti tak tau yang duit baru dah kuar...Mula-mula macam nak tanya gak ke adik cashier tu... duit ape kaler gold... tapi macam buat-buat tahu jer la... kan tetiba kena sound ngan adik cashier tu sesia jer soalan cepu mas aku takdi.. :)

Keluar jer dari Pintu Mydin tu.... En.Asben dah start bunyi.... nak duit syiling gold tu... mane Buleh... ini Ahmad Albab yang pUnya..... Ape??/ Ahmad Albab yang PunyaAAAaaaaa... Cecepat aku jalan ke parking keter sesambil mengenggam kemas syiling gold ni... Ahaks! Punya nya kedokut.... masuk keter baru la kitaorg start menilik syiling tadi... ler...kecik jer.. umpama duit 20sen... dan agak nipis sikit... cuma ianya cantik.. mcm dirham cerita P.Ramlee jer... :) En.Asben dah jeling-jeling ... berminat nak tambah koleksi 50sen die tu agaknya... hrmm takpe la...amik laaa... MaMa tak kesahhh!!!!...

Tapi bila En.Asben dah balik ke KT untuk kerja..aku nampak die tinggalkan syiling tu baikk punyaaaaaa atas meja mekapku... saje tanak berebut ngan aku la tuh.... sedia mengalah... Neway ada la jugak entry aku nak buat hari ni akibat peninggalan 50sen itu..  ye tak En.Asben?? :*

p/s : Affiq kat Moscow takder syiling Gold :P

post signature

Tuesday, January 24, 2012

Dia

Khamis 19.01.2012... dengan hati yang berdebar2.. ku gagahi jugak melangkah.... penuh dengan gundah gulana....

"Ala... rileks la Yang... kita nak tgk dia o.k ke tak?" hrmm... ye la tu En.Asben.. adakah kamu tahu bahawa se nya...Wifey mu ini mengalami fobia klinik... yer la mcm2 yang aku baca tentang 3D scan ni.. lagi yang paling aku takut..kesihatan baby mcmane? jantung baby? uri? macam2 duk bermain di fikiran.. :)

Jari jemari dah sejuk semacam... En.Asben pulak duk gelak2 kat sebelah tgk muka takut aku..agak-agak ada muka jozan ke? huh!!! tiba giliran aku, diminta berbaring... mcm prosedur biasa untuk USG (ultrasonography)..En.Asben lepak kat sofa tak jauh dari aku..hrmm... lambat pulak doktor ni nak mulakan... maklumlah ada patient lain yg agak kritikal masalahnya...

Pertama kali bila nampak 'dia'.... senyum aku dan En.Asben sampai ke telinga...tgk jari-jemarinya ke sana ke mari...kaki pun duk gerak2...tapi paling lawak time nak amik first picca 'die'.. langsung tanak bagi kerjasama ngan Doktor..siap duk peluk aku se-erat-eratnya...(En.Asben cakap kat doktor..mungkin 'dia' takut org duk kacau2)heheehehhe... memang tanak bagi Mama n Abahnya tgk perfect picca la nih... kasi sebelah jer wajahnya..tu pun agak kabur... kerana 'dia' duk dekat sgt ngan dinding Mamanya...

Pasal jantina 'dia' pulak... hehehe..memang suspen la... mula2 tak nampak... pastu nampak... =) Kesimpulannya seperti yang dijangka oleh ramai pihak la..hehhehehehhehe.... tapi dalam nak rahsia2 pun..sedara-mara terdekat semua dah tau... heheehhe..alhamdulillah..semuanya O.K.. cuma keadaan baby masih kecil... berat dalam 600gram sahaja dalam masa 23 minggu..isk.. buat Mamanya lagi runsing...

Ape-Ape pun... Video ni Khas untuk MyNephew.. Affiq... dan Adiah befday paling berharga buat MyNephew Amiroll...
video

p/s: Khas untuk mereka yang sentiasa mendoakan keselamatan dan kesihatan baby kami.. =)
post signature

Tuesday, January 17, 2012

Gemersik Kalbu

Hari ni baru sempat nak berblog.. Almaklumlah.. tuan tanah kurang sihat.. :) Neway... waktu2 Maghrib sekarang ni dipenuhi dengan drama-drama yang menarik, dulu Soffiya, pastu Tentang Dhia... Sekarang terbaru Gemersik Kalbu.. Rasanya ramai gak yang dah baca novelnya... Penulis Anis Ayuni... :) Novelnya amat la meruntun jiwa dan lara.... tapi bila dah jadi drama banyak pulak pindaannya... jadi kekadang macam tak feel jer :) Ramai jugak yang nak bandingkan Novel ngan drama ni... tapi kalau bagi aku yang paling best tentu la Novel!!! lagi jiwang karat... Oleh kerana dah takde cerita nak layan petang2... tak salah kalau nak layan Gemersik Kalbu... :)

p/s : Solat mahgrib dulu baru sambung tgk drama :)

post signature

Sunday, January 8, 2012

In The Womb


In the Womb from Maternal Newborn on Vimeo.

Ni adalah post Khas untuk En.Asben dan mereka yang telah melalui Pengalaman yang sama dengan Saya...
Setelah Penat mencari melalui Google..Akhirnya jumpa jugak Video Yang Paling Digemari oleh kesemua para ibu-ibu.... :) Enjoy this moment....In The Womb





P/s : tak sabar nak tgk My Baby... :)
post signature

Santapan Penamat

Rasanye malam ni semua duk mengadap Astro Ria... ape lagi Finale Masterchef Malaysia.. banyak juga status kat FB Santapan Penamat... Setelah berminggu-mingggu duk mengadap Masterchef..Akhirnya sampai jugak ke Grandfinale.. :) (Walaupun aku tak mengikut sepenuhnya!!!)Ahaks! Kesungguhan diorg amatlah memuaskan Para Juri yang rata-ratanya Chef terbaik di Malaysia... heheheh.. Memang ler Gubra la jugaks! Semua yang lakukan yang terbaekkkk!!... Cuma Nasib yang menyebelahi salah seorang dari mereka... Adat bertanding.. ada yang kalah ada yang menang...  :)

And the Winner is.....



Tahniah...untuk Doktor Gigi ni... Andalah Masterchef Malaysia yang pertama.. :)

p/s: Lepas ni tunggu Buku Masakan Doktor Gigi ni... :-D

post signature

Thursday, January 5, 2012

Macaroons lagi

Hurray ... petang tadi dah sampai Macaroons dan En.Asben dengan Selamatnya..(Alhamdullilah)  terus mencapai 'Bekalan' yang dibawa oleh En.Asben... :) (mane macaroons aku ni???) Ohh... bestnya..bila lihat dalam paper bag... ada 4 biji macaroons... buka aje Paper bag terus hidu bau.... besttttnyaaaaaaaaaa..... bau yang teramat menyelerakan....

Amik sebijik.... terus masuk ke mulut..... (Apsal rasa Mint aje nih...) tapi aku tgk yang En.Asben makan nampak isinya coklat.... terus capai yang En.Asben makan... masuk dalam mulut aku... terkebil2 En.Asben melihat aku makan 'lebihan' macaroons di tangannya :) heheheheh (huduh Perangai aku!!) terliur punya pasal... kesimpulannya aku makan 3 setgh Macaroons dan En..Asben yang tukang beli cuma Setgh aje yang dapat..hahahaahaahah :D nak buat macam mane, Baby die jugak teringin nak makan... Asyik la Western Food :P hahahahahaha... sabor aje la daddy yer.. :)

Rasa Macaroons ni... macam wafel + biskut + 'rokok arab'(kueh kapit)= Macaroons... hahahhaa..lain bakery lain pembuatannya kot... mujur macaroons ni takder la manis sgt...biasa2 aje... boleh la lepas rindu dendam mengidam kat Macaroons ni yer.. :)

P/s: Thanks En.Asben..Sayang kamu walau dapat setgh Macaroons aje :)

post signature

Craving to Macaroons

Tetiba semalam...... Craving to Macaroons... terus call En.Asben... cakap betul-betul nak makan Macaroons... hrmm.. tapi mane nak cari kat Kuala Terengganu ni??!! Neway, 'MaMa' tak kesah janji dapatkan jugak Macaroons perisa Coklat tu..(Tak lena nak tido duk fikir warna warni si Macaroons ni)

Apa itu Macaroons ?? yang pasti ianya bukan Makaroni...Hahhahahaha :D

Menurut Salah Seorang kawan aku yang terkenal dengan Western Foodnya... hehehhehe... Macaroons ialah sejenis kuih dari France..... Rasanya macam Biskut...Manis... dan berperisa....
Menurut Anak sedara kesayangan aku pulak... Macaroons paling best ada kat KLCC... (huh! bila la 'MaMa' ni nak Pegi KL semata-mata Macaroons) Search punya Search jumpa la.... rupanya ada la dijual 1st Floor Giant Kuala Terengganu. So, En.Asben kenalah mencarinya bagi pihak 'MaMa' ni.. :D...

-to Be Continue-


 p/s: tunggu Macaroons petang nih..........


post signature

Sunday, January 1, 2012

First Entry 01.01.2012

Ni adalah first entry untuk hari pertama di tahun baru... :)

Semalam kena request lagi dari En.Asben... Masak Gulai Daging Versi Terengganu Pior... =P .. Memang la aku pernah masak tapi dengan pengawasan 'tukang masak profesional' .. Ni kena pikir sdiri... adoihh... keterujaan + gabra jugak nak masak... :) Ni terpaksa igt balik resepi dan cara-cara Arwah Mak aku masak dolu-dolu... Nasib aku ni jenih assistant Mak aku dulu..kira boleh nampak jugak cara-cara nak masak tu...

Awal-awal lagi aku dah sound kat En.Asben, kan kalau tak sedap... die kena habiskan jugak.... dia bersetuju dengan cadangan aku... aku pun dengan over confident terus masak... sambil tersengih-sengih cuba igtkan style yang Mak masak dulu2...

Time gulai tgh mendidih...En.Asben dah mula turun ke dapur... katanya, tak sabar nak rasa.... bau rempah dah menyelinap masuk ke ruang depan rumah... hehehhehe... (mintak-mintak la... menjadik...) sambil mulut aku duk baca Surah Al-Kautsar... (orang kata sambil masak elok baca surah ni untuk bikin masakan kita menjadik!!!aku terima petua ni dari org lama jugak!)

Tiba waktu lunch... hehehe... 'Juri' masakan aku tak sabar nak mencuba... Alhamdulillah menjadik!! Happy bukan Kepalang la 'MaMa' ni... tapi letih tak ingat la... sensorang duk menyediakan lunch..tapi berbaloi tgk En.Asben makan dengan jayanya.. (Ahaks!) Siap 'memuji' lagi... "kalau Hari-hari macam ni mau Abg pun termengandung!" :) (almaklumlah..aku kan weekend marriage...)

P/s: 'Termengandung' pun Saya tetap sayang Awak En.Asben!

.  Dengan nama Allah Yang Maha Pemurah lagi Maha Penyayang.:بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيم
  1. إِنَّا أَعْطَيْنَاكَ الْكَوْثَرَ Sesungguhnya Kami telah mengurniakan kepadamu (wahai Muhammad) kebaikan yang banyak (di dunia dan di akhirat).
  2. فَصَلِّ لِرَبِّكَ وَانْحَرْ Oleh itu, kerjakanlah sembahyang kerana Tuhanmu semata-mata, dan sembelihlah korban (sebagai bersyukur).
  3. إِنَّ شَانِئَكَ هُوَ الأبْتَرُ Sesungguhnya orang yang bencikan engkau, Dia lah yang terputus (dari mendapat sebarang perkara yang diingininya).

post signature