Monday, December 17, 2012

what the Rock is Cooking....

Entri kali ni bab masak memasak... :) first skali.... dah buat puri sayur untuk dak kecik tuh...
yang purple tu Broccoli dan yang kuning Bayam
tapi nampaknya si kecik lebih sukakan Bayam.. :D

Second, membuat karipap, tapi tak sempat nak snap... jadi kesimpulannya abaikan sahaja karipap itu. Third, acara membuat Donut dan Mee Lidi Goreng Basah... ada ke manusia yang tak kenal Mee Lidi.... ohh begini rupanya.... umpama Speghetti ghituuuuwww tapi versi Malaysia  :)
Gambar ni aku Google aje... Aku Guna yang kaler Kuning tuh...

Time buat mee ni...aku dan kenkawan berpuasa ganti...oHhh Sungguh menduga keimanan.. ngeh ngeh ngeh..
Mee Lidi Goreng Basah

Donut dan Mee Lidi Goreng Basah..hasil usahasama kenkawan.. :D menjadik!!!

Sebelum masak-memasak yang ni...ada jugak usahasama untuk buat Crepe Durian... oleh kerana keadaan tidak mengizinkan dan crepe yang buruk rupanya...ahaks! aku batalkan niat murni nak masukkan gambor2 tersebut kat blog.. :D

Ni pulak Hasil kerja usahasama ngan MySis.... tapi dah tinggal sikit2 je yang sempat aku snap!
kiri : Ikan     tengah: ketam dah tinggal sepit     kanan: Udang
Meriah betul makan2 ikan,ketam,udang bakar yang Homemade punya.... pergHHh memang menjilat ibu jari la... mengalahkan KFC..

Tengah-tengah MaMa syok memasak.... AimySofea pulak ....
Baguh2...Duk Baca Buku... :D

P/s: Hrmm ciri2 tak tau nak Hapdet ape... :D
 post signature

Monday, December 10, 2012

Budak Kecik yang Makin Besar

ni nak hapdet pasal budak nama Aimy Sofea :)
 orang kecik ni dah besor... dah 'berakal'... : ) asyik nok tgk Upin Ipin dan Pada Zaman Dahulu...
tab kena konker di org kecik ini

Ada sesape jumpa baby dalam bonet kereta?? keh keh keh
Gambar di atas tu dalam perjalanan dari Kuala Terengganu nak balik ke Dungun.. Cik Pia kita ni muntah dalam kereta... abis baju bajan basah dek muntah... terpaksa pit stop kat Pantai Kelulut basuh badannya dan pakaikan baju baru... hahahahha... tempat tukar baju paling best untuk Cik Pia... dalam bonet...rilek je muka... bersantai di tepi pantai sambil lepak-lepak...adoiiyaiii.....bila tgk gambar ni mesti En.Asben gelak sensorang.... :) [ Seronok ada baby sendiri.... leh buat macam2 mcm gambor diatas..kalau anak org lain dah tentu tak kasi..kan? kan?? ]

time ni budak ni dah 6 bulan lebih nak masuk 7 bulan

Aku ada try bagi Nestum (Neslac bijirin beras) memang Sofea makan, tapi nampaknya die lebih sukakan bubur... lagi best agaknya bubur nasi dari nestum dia tu.... dengan inisiatif sendiri, aku pegi pasaraya kat rumah beli barang-barang berikut untuk buat puri. Nanti leh campur puri tu ngan bubur nasi...Sofea leh rasa macam-macam rasa nanti :)
P/s: nanti nak buatkan puri bayam dan puri broccoli. letak dalam bekas kiub ais bertutup. :)

Entri Post Khas Buat Abg Affiq di Moscow... Adik Pia dah start Makan : )

 post signature

Thursday, December 6, 2012

Masak Memasak

hari ini hari Khamis.... nak hapdet ape yer.. :)

 resepi dinner semalam.... daging black pepper dan sambal tumbuk

resepi ni aku dapat semuanya dari org... tapi nak try punya pasal..hehhehehe.. En.Asben pun tukang ngapp aje..so, no hal la kalau aku nak masak pepe pun.... :)

Resepi daging black pepper ni aku nih dari buku resepi 'wajib' geng-geng kami
dari Chef Hanieliza
 
dan sambal tumbuk tu dari blog yang sentiasa aku silent reader .... 
blog CAHAYA CINTA KU.... korang pun boleh try jenguk2 blog Puan Ana kita ni yer :)

p/s: Best2 Makan ngan Nasik Panas2..pergHHHhhh :)
 post signature

Sunday, December 2, 2012

Stress Oh Stress

Bebaru ni kat Ofis menjemput seorang Motivator.... So, nak tak nak kena la join jugak.. :P sesungguhnya aku memang malas nak join taklimat-taklimat motivasi ni...( teringat pulak zaman sekolah....result SPM pun cukup2 makan jugak :P )... Taklimat pengurusan stress...

Oleh kerana kemalasan tahap Dewa 19, Aku dengan bersahaja masuk lambat ke dewan untuk taklimat tu... time tu, aku tgk semua org khusyuk duk mendengar penceramah tu introduce himself.. rupanya kisah hidup die sungguh sedih dan menyayat hati... aku masuk tak sampai 8 minit...bila dengar die duk cerita sebak jugak dalam hati.. yer la... kisah hidup dari susah hingga berjaya seperti sekarang... dan beliau cacat dari segi fizikal..tetapi tuhan anugerahkan kebijaksanaan menggantikan kekurangan beliau. Beliau tak lain tak bukan salah seorang Motivator di tanah air kita

Raja Shamri Raja Husin

 Bila dah dengar cara die menyampaikan ceramah.. huh macam tak sedar je masa berlalu begitu cepat.... tak sempat nak mengantuk, ada aje yang menarik perhatian aku nak mendengar Beliau berceramah..
"thank's untuk Abang Raja...." banyak bagi tips-tips dan zikir2 yang patut dijadikan amalan harian kita...

at last but Not least.... tentunya sessi bergambor
Abang Raja yang sebelah kiri (duduk) bukan yang termengandung tu yer :)
Tuan Tanah tetap post Peace!!!

P/s: Sesape nak kenal lebih detail leh buka blog AbangRaja ni jer :)

Iklan ni AbangRaja ni yang Empunyer..
 post signature

Apabila Si Kecik Tido

Aktiviti aku semalam ... Apabila budak kecik ini.............................
 Gaya Bebas tido..

sambil2 tu bolehlah aku mononton dengan aman damai...ohhhh...

Mastercheff Finale.... Izyan menang tuu...

dengan penuh kesabaran yang cekal.... aku menyiapkan.....

Special Edition SHELL Lego Set 2012

 betapa tekun aku mencantum blok2 kecik LEGO ni
kalau Sofea ni mau dimakan blok2 kecik ni...isk isk isk

Koleksi SHELL 2012  

dan ini pulak koleksi yang lepas...
 Garage Collector 2009
(semua budak2 datang umah aku berkenan kereta ni..heheheh mane leh amik ini ahmad albab yang punya.....AHMAD ALBAB YANG PUNYAAA....kata jin kepada mereka) 

Selesai pekerjaan ketekunan aku itu.....
ini lah hasilnya...
sisa-sisa pepejal LEGO ahaks!

P/s : Inisiatipp ciri2 nak pegi LEGOland ni... kena training dulu... kan En.Asben? sila bagi respon anda..ahaks!

post signature