Tuesday, September 24, 2013

Troli OHh Troli

hrmmm bersiaran lagi kali ni... wah selagi banyak idea...banyak je ko nak nulis kan... ..bagus jugak sekali sekala banyak topik bermain dalam otak aku.... hrmm minit mesyuarat tadi haraaammm ko tak sentuh lagi...hahahhahaha..dasar pemalas tahap dinasor... takpe la selagi korang sudi baca...aku tulis jer.... peminat setia aku ada tu tgh baca...saje tanak kasik tau aku kan???... Phuihhhhhh!!!! hakkkthuhhhhhhhhh!!!! ahhahhahahah

haaa..mesti korang tertanya2 tajuk entri kali ni pasal troli...semalam stroller....lantak laaa tajuk ape pun..bukan nye aku kesah kalau aku nak letak tajuk entri kepala paip pun kan.... korang baca jugak!

Alkisahnya begini... korang ni mesti pergi shopping sokmo-sokmo kan.... suka letak anak korang dalam troli... hehehhe ...aku tau pasal aku pun pernah buat kat Sofea... :) So, nak dijadikan cerita.... ari tu aku ni laki bini dan anak..pergi la Giant... nak cari barang-barang dapur...tanak bagi Dinasor lapar kan.. (ngeh ngeh negh)... terserempak la jugak 2 keluarga yang letak anak diorg atas troli tu... kalau korang letak kat tempat duduk bebudak yang sepatutnya kat troli tu tak ape pulak.. ni letak sekali bahan-bahan makanan korang nak masuk mulut... jadi darah daging... sorang tu aku tgk anak dah gedabak besar mcm umo 8,9 tahun...still duduk dalam troli atas beg beras...pijak2 ngan selipar...punggung henyak2 beras tu... ko pulun pergi masak pulak... hormat la sket..tu rezeki nak masuk mulut korang jugak... ape diajar budak tu pijak2 beras cenggitu kan tu korang jugak nak makan... nak kata mak ayah muda, aku tgk yang bawak tu dah warga Mas.. mcm atuk nenek budak tuh.. huh...berbulu jugak mata ni... merengek2 la budak tu mengalahkan Sofea yang umo setahun... adoiiyaiiii....  satu lagi family....nampak sangat ke'ISLAM'an tu..yer lah bapak berkupiah.. berjanggut... mak pulak berpurdah... bagus...(moga aku pun diberi hidayah) tapi... ko letak anak dalam troli pijak2 ko punya makanan, susu baby... henyak2.... eeee...ape ke hal la mak bapak sekarang... aku pun tak paham.... hormati la rezeki yang ada...bukan maksud aku suruh ko sembah makanan...at least rasalah susahnye nak dapatkan rezeki...tuhan sahaja yang tahu. Selama ni kita asyik kata membazir tu amalan syaitan... senang2 kita buang rezeki yang ada... ni kalau duk pijak2 rezeki tu, kalau rezeki tu sumpah ko balik...baru tahu susah senang nak hidup nak makan...kebulur macam Somalia... bersyukurlah....ALHAMDULILLAH...ajar anak2 kita menghormati rezeki...jgn duk pijak2..henyak2 makanan tu...

kan Comel mcm Arrian ni...duk dendiam dalam troli... Muachh pipi sket!
(anak Tomok sebagai hiasan..pasal anak aku takde gambo duk dalam troli..asyik kena tambat kat stroller)
P/s: tgk Arrian igt Aimy Sofea....huh...kena ada baby boy mata bulat jugak ni..hahahahah :) Peace! En.Asben
post signature

Monday, September 23, 2013

Stroller oHh Stroller

assalamualaikum...salam bersiaran...hrmmm sebulan aku duk menyepikan diri... apabila huruf  'M' menguasai diri memang takde ape yang boleh dibuat :) (alasan......) ape kabar korang yang selalu duk baca blog hampeh aku ni? hahahha... masih tertunggu-tunggu entri terbaru aku... perasan macam blog aku terpemes ..phuiihhhhh..... ahaks!

Entri kali ni aku nak tulis mengenai penggunaan stroller anak-anak.... :) rasa macam nak tulis jugak pandangan mengenai penggunaan stroller ni... bile terbaca ada sorang tu buat post pasal ni kat Fb diorg.. kira macam copy paste jugok la... arghh lantok laaa.. tajuk je sama..isi lain citer tuh.. :)

Yang ada anok semua kenal Stroller...semua giler stroller...macam aku... kan ada dua entri pasal stroller yang aku gilerkan sangat... memang dapat... siap guna dengan berpuas hati last2 aku Let go jugak..pasal banyak makan space bonet 'binatang koko' aku itu...

eh cerita lain ar....

haaa... korang perasan tak... dulu masa belum kawen, kalau kat shopping kompleks ramai mak bapak letak baby diorg dalam stroller... tak kira la time tu sale ke..cheap sale ke hape... korang hangkut jugak stroller tu kemana aje kan... HahahHahahHa.... Korang mesti kata..chehhh nak tayang stroller mahal ke hape..dah la bikin sesak dekat2 tempat korang tengah memunggah baju2 cheap sale tuh... hahahahahha... aku pun mcm korang jugak... tapi bile sekarang...wujud budak kecik mata bulat tuh... aku tahu betapa nikmatnya ada stroller...

Korang yang ada baby...mesti tahu sengsaranya jika dukung baby yang tengah 'sihat' atau yang tengah start mem'buas'kan diri... bukan aku tak bersyukur ada anak.. tapi adalah selesa jika baby tu boleh duduk kat satu 'tempat' die sendiri selesa. Korang kena pikir jugak yang baby ni sebenarnya tulang masih lembut... apabila asyik dukung diorang pun reti jugak 'sakit urat' ... bukan kita yang tua ni je yang reti sakit urat... haihhh... dengan keselesaan  Stroller lah baby dapat tido...minum susu dengan selesa (baring) sambil terpegun akibat 'Magic'...sambil tido pun boleh bergerak dari satu tempat ke satu tempat yang lain....Walllaaaa....

Bagi yang start membuaskan diri.... time ni korang kena start dari awal... asal jenjalan je korang paksa la diorang duk dendiam dalam Stroller... maknanya asuhan dari awal iaitu dari baby... asal korang jenjalan je...korang tambat diorg dalam stroller tu.... kalau tak..ada jugak korang laki bini marathon dalam shopping kompleks... berpeluh ketiak korang laaa.... Alhamdulillah Sofea tak paksa aku ngan En.Hasben marathon lagi...ntah2 esok lusa aku tak tau laaa.... tapi diorg pun ada keinginan nak turun dari stroller...hehhehehe...kadang aku kasi change la kat si kecik tu rasa jenjalan tanpa stroller... tapi die tanak jalan pulak..jalan 6 tapak...berenti...asyik duk perati org lain..adoiiyaiii penat pula kitaorg menunggu die tu perati-perati.... Stress Mak nak shopping nak oiii....!!!

Jika kat tempat ramai.... macam Plaza Low Yatt ke... PC Fair KLCC yang korang gatai ikut laki korang pergi usha game,speaker,lappy..... aku suggest pakai baby carrier...yang dukung di dada tu...untuk baby la... pasal aku pernah menggataikan diri mengikut en. Asben ke PC Fair... sampai kat tempat speaker cepat2 aku bawak Sofea kuar dari tempat tu..aku cakap nanti tuli anak !!! ahaks... kalau PC Fair kat KLCC tak suggest lak aku bawak baby carrier tu..mau korang semput nak abis kan 3 atau 4 Hall diorg pamer.... Mau hijau muka korang mendukung baby tu... prefer pilih stroller yang lite weight...tutup payung gitu...saiz pun takder la gedabak beso... ngam2 baby jer... tapi...buat masa sekarang belum pernah pulak aku laki bini ajak anak pergi tempat terlalu crowded dan besar2... paling huduh pun pasaraya Giant aje la... tu pun takder sampai berhimpit-himpit cam nasik himpit.... tapi agak-agak korang la... sesuai ke baby/toddler pergi tempat cenggitu... kensian diorg... aku pernah tgk diorg bawak baby dalam umor 4,5 bulan pergi tempat cenggitu..kensian... tak ke lemas baby tu..hrmmmm...ntah la...atah pemikiran korang la..rasa macam korang boleh handle anak2 korang..korang hangkut laaa.... janji korang bahagia kannn.....

Anyway...aku sekarang dah dapatkan buggy untuk lil' Sofea.... semestinya Bonet 'binatang koko' aku luas dan selesa... :) bila agak2 nak pergi melancong... chewwahhhh MaMa ko ni asyik la nak berjalan aje kerjanye.... Ohhhh... Korang mesti rindu nak tgk muka budak kecik ni kan... hehhehhe ni haaarrr... aku kasi gambar 'dipaksa bershopping' oleh MaMa dan Abahnya... sayam kamu...! kalau korang ada komen ke hape ke pasal topik aku... jom komen2 kat bawah! :)


P/s: rindunya nak berblog.. :D

 post signature