Monday, May 28, 2012

Baby Oh Baby part-2

11 Mei 2012 - dah rasa sikit2 contraction nya... mungkin Braxton hicks.. hrmm ntah ler.... bior dan bertahan aje la.... keadaan di ward agak sesak... maklumlah third class... aku tak kesah pun..janji En.Asben sentiasa di sisi...oleh kerana contraction agak kerap dan aku masih boleh bertahan... Pemeriksaan 'laluan' tidak aku jalankan berulang kali... masih berpegang pada kata2 seorang 'Misi' kat situ....
" kalau awak dah betul2 sampai masa... nak berjalan pun tak boleh!!! ni saya tgk awak OK lagi.."
 
12 Mei 2012 - Semalaman aku tak dapat tido.... Contraction tu makin menjadi2 tapi aku still boleh berjalan-jalan... pepagi lagi doktor buat pemeriksaan dan bukaan 'laluan' dah mencapai 2cm... Sabar dan Bersabar..... bile En.Asben datang melawat... rasa sakit ni kurang sket... Spital Gomen ni mane leh 24hours husband kat sisi... terpaksalah En.Asben tunggu kat luar wad sahaja. Waktu Makan pun aku dah tak berselera.. almaklumlah.. aku ni agak cerewet bab makan... berikut adalah gambar yang telah dicapture oleh En.Asben..
Amcam Best tak??!! keh keh keh

Bukaan 'laluan' masih lagi 2cm hingga ke petang..Aku terpaksa di induce..... aku redha sahaja.. janji dapat keluarkan baby secepat mungkin... dah tak tertahan rasanya tak dapat tido dan makan dengan sempurna :P... petang2 ni jugak aku dapat berpindah ke 2nd class ward.. keadaan agak tenang disini.. berbanding ward sebelumnya... :) tetiba terkeluar kata2 hikmat dari mulutku kepada En.Asben...
" Nak baby keluar jugak...malam ni atau pagi esok!!! dah tak tertahan ni......."
Sakit akibat di Induce semakin menjadi2 .....
-bersambung............
post signature












Saturday, May 26, 2012

Baby Oh Baby Part -1

"Baby Oh Baby...jangan kau marah.. sebab ku tolak... kutahu kamu cantik.. ku percaya kau baik..."

tetiba lak teringat lagu glemer alif satar tuh..ahhahhahahahaa :D

9 Mei 2012 - ngape la badan aku terasa penat sangat2..... rasanya sepanjang pregnant takde la pulak rasa terlalu letih... kecuali time ganti pose ari tu!! hrmmm.. ke dah nak sampai masa............... ???!!**&%

10 Mei 2012 - Masih mengikut En.Asben ke Pasar Minggu Hari Khamis... rasa macam nak makan 'burger Malaysia' berintikan sambal bilis.... hrmmm ice blanded Chocolate yang besar punya.....ketupat pulut daun palas yang sedapppppp digoreng garing....TAPI.... badan masih lagi penatttt memanjang... hanya menunggu di dalam kereta sementara En.Asben pergi menjelajah membeli segala macam kueh yang di pesan :)
Balik rumah terus menuju ke dapur.... makan dengan nikmatnya....... sambil mengepau nasik lemak pedas En.Asben punya.... Selesai makan.... tetiba.............
Aku dah panik.... "air apa ni bang???"
En.Asben : "ke dah ada tanda?" - dengan mukanya yang start panik... tapi aku masih tak rasa kontraksi ke sakit kat mane2 ke.....
Aku : "kena gi klinik... konfermkan... ye ke dah ada tanda2..."
berkemas lebih kurang... tukar baju.... bawak keperluan... terus meluncur laju ke Kuala Terengganu....
Sepanjang perjalanan.. henfon tak berhenti dari berdering ... kalu henfon tu terdiam pun aku pulak yang sibuk mendail... yer la... jenis takder pengalaman... macam mane nak tahu keadaan sebenar! :) dalam hati dah berdebar... " macam mana nak melahirkan baby yer.....???"
Selesai pemeriksaan di Klinik Rawatan Keluarga kat Jalan Kamaruddin tu... doktor mengesahkan aku mengalami kebocoran Air Ketuban.. "Leaking" ... di sarankan untuk segera ke Hospital bagi pemeriksaan lanjut. Sampai di Hospital Sultanah Nur Zahirah HSNZ ... naik kat tingkat 1 daftar untuk pemeriksaan lanjut untuk wanita hamil + nak bersalin...terus admitt ward kelas 3 ... muka aku time tu sayu je... En.Asben pun tau aku ni fobia bab Spital nih :)

P/s : time ni tuhan saje yang tahu.... :)
bersambung..........
post signature

Wednesday, May 23, 2012

05052012 untuk yang ke-32..

 Lamanye meninggalkan blog dipenuhi sawang2 ni... last post pun awal bulan 5 agaknya.. :) Neway banyak jugaklah perkara yang berlaku....

Paling gembira pasal dapat 'hadiah' istimewa di hari Ibu tahun ni... itu untuk becoming Post lar yer... sekarang nak cite pasal menyambut hari lahir yang ke-32 bebaru ni...

Macam tetiba pulak nak makan Choc Moist Cake di saat akhir menunggu kehadiran si kecil.. :) oleh kerana befday tuan tanah kedaung ni yang jatuh pada 5.5.2012... En.Asben dengan pantas la mencari kek itu, bukannya ape..takut tak sempat nak menjamah, terpaksa menunda sehingga habis waktu berpantang  baru boleh jumpa balik dengan kek ni.. :)

Dengan kerjasama kakakKu... kita adakan sedikit makan2 bersama ahli keluarga... best jugaklah... walaupun secara kecil-kecilan.. at least ada la jugak waktu berharga bersama keluarga... :D

p/s : tenkiu encik Asben untuk Kek yang best ini.. :)
post signature

Tuesday, May 1, 2012

Aktiviti sesaja...

Aktiviti petang2 En.Asben slalu la bawak aku pegi jenjalan... hari minggu duk kat rumah pun mcm boring takde pepe aktiviti... dengan tahap kepanasan melampau sekarang...adalah lebih baik kluar mendapatkan angin kesejukkan di tepi pantai ke apa ke... ahaks!

Oleh kerana masing2 masih belum dapat adiah sempena aniberseri...tetiba ada terjumpa pulak banner 'SALE' kat tepi2 jalan tuh... dengan segera aku mengarahkan En.Asben ke tempat dituju... :) Masing2 duk sibuk pilih adiah masing2... akhirnya.. dapatlah satu sorang apa yang berkenan.... tak kesah ler walau adiah tak seberapanya  harganya.. janji dua-dua happy... :)  

dua aje yang dipaparkan...satu lagi disimpan :)

p/s: time kaseh sayang... :)
 post signature