Wednesday, September 16, 2009

3 Hari Sebelum Syawal..


kata orang malam 3 hari sebelum syawal ni.. Malam tujuh Likur..... Malam ni kalau dahulu masa zaman kanak-kanak paling happy...paling gumbira...pasal mak ayah..memberi kebenaran untuk main bersama-sama kawan2 sampai tgh malam... main tanglung la... bunga api la mercun la... adeHHh! seronot jika diingatkan semua itu..rasa nak terbang balik ke zaman tuh..tak payah nak pikir ape2..penat tido.. bangun aje pegi skolah, makan, main dan tido... Tiba-tiba mcm teringat satu peristiwa yg sangat kelakar zaman aku kecik2 dahulu.... time join dengan geng-geng abg aku main polis sentri di malam hari di bulan puasa... (aku rasa kalau sekarang still ada bebudak bermain-main di malam hari sudah tentu diculik, diperas ugut oleh mat pit.. dan sebagainya...)

Apabila kita bermain Polis sentri..perkara yg paling kita benci..kena cari pencurik... hahahaha..biasanya aku yg kecik slalu jadi pencurik..selalu menyorok di tempat2 yg biasanya tidak dapat difikir oleh akal yg waras oleh manusia di sekeliling.. :P

Punya lah tanak jadi 'pulis'.... aku dan sepupu ku bertekad nak menyorok di dalam reban itik... dibawah sebuah rumah milik jiran sekampung..bau itik.... tak yah nak cakap lar time tuh... kalau sekarang suruh masuk balik dalam reban tuh... mati hidup balik mesti tanak punya... :) memang lawak... siap duduk sebelah itik2 nasib la itik tak sudu aku & sepupu tadi..kiranya itik ni dah jinak larr.... itik sekolah..sama ngan skolah aku..wakakkaka :P

Aku amat merindui org2 yg tersayang disekeliling bila tiba Ramadhan & Syawal nih... teringat juga time2 tgh lasak ni..selalu la jatuh... berlari jatuh..naik basikal pun jatuh... tapi yang paling teruk..kalau jatuh, lutut berdarah..siap la kena bambu dengan arwah mak aku... :P tapi...arwah mak cik aku best... slalu cover kenakalan aku. kalau lutut berdarah, mesti dia ubatkan.. baru suruh aku balik rumah.. kalau dah balik rumah terus masuk bilik, tido.... selimut. biar panas nak mampos time tuh..dari kena bambu ngan mak, baik aku tido dalam keadaan panas dan kaki yang sakit.hahahhahha..mcm la Mak tak tahu keadaan kita... cetek permikiran kita bila kita sekecil itu.. :)

Esok, sekecil 'Azfar Hafiy' anak sedaraku akan pulang ke rumah... nak ajar die nikmat tujuh likur sebagaimana aku rasa satu ketika dulu.... keindahan tetap terasa walau masa berubah.. adakala sesuatu tak perlu berubah.. :)


Jom Bermain Mercun!!! :)

No comments:

Post a Comment

5580 Orang Telah Sayang Kat Aku