Wednesday, February 29, 2012

Di bawah penjagaan taska-wajarkah bg anda?


JOHOR BAHRU: Marah kepada majikan, dua pengasuh sebuah pusat asuhan di Taman Kota Masai, dekat sini, bertindak kejam menampal pita pelekat pada mulut bayi jagaan mereka manakala tubuh pula dililit ketat dengan kain bedung.
Tidak cukup dengan itu, dua pengasuh terbabit turut membuat rakaman video gambar tujuh bayi di bawah jagaan mereka itu sebelum rakaman berkenaan diedarkan kepada umum.
Berikutan perbuatan khianat dua wanita berusia 20 dan 22 tahun itu, pemilik pusat asuhan berkenaan, Shaherah Abd Malik berdepan pelbagai masalah untuk menjelaskan apa sebenarnya berlaku kepada pelbagai pihak yang memandang serong terhadapnya.

“Ini perbuatan khianat. Hakikatnya, saya dan pengasuh lain tidak pernah mengabaikan kebajikan bayi serta kanak-kanak yang dihantar ke pusat asuhan kami.


“Dua bekas pekerja saya itu sengaja berbuat demikian bagi merosakkan nama baik dan perniagaan saya,” katanya.


Dari semalam duk tengok video nih..hrmmm sedih sgt...(teringat pulak kat Baby kat 'dalam' ni) camner laaaa kalau die pun kena macam tuh???mau aku pegi bakar je taska tu pada malam keesokkan hari nye.... heheheheheheh.. :D ...datang Ofis pepagi takdi tgk pulak kat MyMetro online... hrmmm.. dah masuk paper rupanya... Macam2 pulak perkara yang berlaku kat Taska sekarang ni... bukan Taska aje... kat rumah pengasuh pun ada jugak masalahnya.... macam masalah member petisyen aku ni Si macik Cla.. asyiklah pengasuh anaknya bercuti..... hhahhaahhahahaa :D tak ke hampehhh... kita pun terpaksa berkorban cuti rehat semata-mata bagi pengasuh bersenang lenang... :D saborr jer la....

Aku pun dah tempah Taska untuk si Kecik yang bakal lahir ni.... Lepas dah hantar ni, kena pantau jugak...pegi jenguk sekali-sekala... seminggu dua awal ni... yer la... bukan tak percaya, cuma nak pantau supaya pihak Taska kata takder ler...kita "serah bulat-bulat" untuk pihak diorg handle baby kita...Waspada tu tetap ada... hrmmm ... tapi kalau ibubapa jauh dari Nursery..payah jugak nak pantau kan...hrmmm berserah pada Takdir aje? tak mungkin jugak.... haihh.. macam-macam nak fikir yer... Kesimpulan sentiasalah berwaspada pada Taska/Tadika dimana anak anda ditempatkan....


P/s: Kensiannye.. kat baby2 dalam video tu........
   post signature

Monday, February 27, 2012

SCR

Pening2 ari ni...asyik ler duk surf internet.... hrmm... duk mencari2 barang2 ketibaan Si Kecik ni.. :) sesaje ler... surf punya surf mata, hati, jantung dan peparu ni terkenang pada carrier carseat SCR7 ni... :) (selepas di suggest oleh Macik ThaqiYatt) 


Simple je pastu boleh attached pulak ngan stroller SCR hehhehehee... jadinya yang penting sekarang cari Carrier Carseat ni dulu... lepas ni baru cari Stroller untuk di attach nye.. :)
dan ia akan menjadi seperti ini........
Nampaknya En.Asben berusaha la yerkk!!!


p/s: Abg Affiq.... Ok tak yang ni???
 post signature

Thursday, February 23, 2012

Audit

Hari ni dah hari Khamis..baru la rasa nak update my blog ni.... sapu2 sawang dan habuk sket kat sini... hrmmmm start minggu ni bermula lah aktiviti membizikan diri.... dengar2 cerita Audit SIRIM nak datang melawat kat ofis nih.. abis la semua file projek di kemaskini .. :D kemungkinan aktiviti yang paling aku dan macik Cla tak suka ialah kena buat OT diwaktu matahari terbenam... adoiiyaiiii..... lelagi lah aku sekarang ni dah 28 minggu membawa 'orang' lagi la terasa kemalasannya.....

 Teringat pulak kisah tahun2 yang sudah... :) semasa dipaksa membuat OT diwaktu matahari terbenam ni.... ada la 'Gangguan-gangguan' kecil yang aku tempuhi... Umpama alah bisa tegal biasa... dah tak menjadi hal bagi aku dan macik2 yang lain.. hik hik hik.. bukan nak riak dan takabur, tapi asyik la aku dan macik2 kaum hawa yang lemah ni asyik kena 'kacau' oleh 'mereka2' tu... time kena tu.. rasa jugak takutnya... tapi bila dah selalu kena rasa mcm kelakor pun ada.. adehh la.... yang penting kita tak kacau hidup 'die' jgn 'die' pulak kacau hidup kita :) (mungkin die nak bergurau ngan kita) Ahaks!!!

 Nak dijadikan cerita, tapak ofis ni sebenarnya ada lah sejarah hitamnya Mungkin orang-orang lama satu batch ngan arwah Mak aku mesti tau kisah2 di bandar ni... yang paling tidak sedap didengar kebanyakkan kawasan termasuk ler ofis dan sekolah kat belakang ofis aku ni tempat Nipon pancung Kepara a.k.a Kepala... alahaiii....tempat keras (memang la..semua bangunan konkrit :P)

Awal tahun2 lepas semasa mula2 pindah sini.. memang macam2 cerita la boleh kita dengar.. hehehehe..semua berlaku time kena buat OT diwaktu matahari terbenam nih... adeh la...first skali igt lagi masa arwah kakakku temankan gi ofis.. botol mineral bergerak sendiri... ahaks!!! sedangkan kat situ tak dibuka pun aircondnya.. kedua kelibat officeboy aku yang macik Cla nampak...aku,boss dan pacik Derahmang pegi kejar..tapi takder pun officeboy tersebut (kesimpulannya kami semua terus balik lepas kejadian itu ..hahahahhahaha tak jadi OT!!) ketiga... time tu aku dan macik Salabas berdua jer yang sampai awal hampir pukul 9.00 mlm.. aku dengan pantas terus bukak Suria.fm dari PC aku konon tanak bagi sunyi.... tetiba terdengar hentakan file yang begitu kuat dari meja belakang(tempat photostep) tu....suasana kat situ agak suram... aku dah bersedia pecut 4x400M ni... tapi ditenteramkan oleh macik Salabas... kekekekekekke... untuk pengetahuan korang.. Macik Salabas memang la cool aje... tindakan refleks die lebih kurang sedikit dari refleks aku..hehehehehe (maaf macik Salabas)pasal tu die boleh menten cool aje berbanding diriku.. tu aje la antara kisah2 seram + kelakar dari ofis aku untuk korang baca... sebahagian jer la tu... hehhhehehehe...nak banyak2 jom bermalam kat dalam ofis aku.. nescaya korang lebih teruja menikmatinya....
P/s: Sesungguhnya aku paling malas nak OT..baik tido ke... tgk tv ke... main game ke


 post signature

Wednesday, February 15, 2012

G.i.G.i

Pepagi Semalam... dah kuar pi Klinik.... Check Gigi semasa dalam Pregnant.. ni pun dah nak masuk 7mth... kan Misi tanya, belum lagi nak check giginya... adehHHhhh..!!!

Mula2 dengan confident jer naik ke tingkat atas klinik kesihatan (Bahagian Pergigian)... after daftar.... aku merupakan org kedua... tunggu punya tunggu...dah terdengar bunyi mesin gigi yang amat menyeramkan... hatiku gundah gulana la jugak... hehehehhehehe. Al-Maklumlah aku ni fobia sket kalau klinik gigi ni.. :)Spesis2 Hospital dan Klinik ni amat tidak 'menyelerakan' bagi aku... :D

Tiba giliran aku... heheheheh...slow2 jer duduk atas kerusi 'Transformers' Dentist tu.. hehehehehhehe... lepas Dentist check.. die cuma bagitau dua-dua gigi bongsu aku dah berlubang...Maybe kena operate pasal kedudukan gigi tersebut sukar untuk dicabut... AuchHhhh lagi la aku takut... Mungkin lepas bersalin nanti ada appointment memang die nak operate gigi aku yang tak sakit ni.... :)

 Dah bagitau En.Asben, En.Asben cakap... "kalau dah tak sakit..takyah la nak operate2..." Mungkin dia nak kasi aku semangat...Ahaks! supaya hilangkan ketakutan akibat perkataan 'Operate gigi' tu..hehehehhee :)

 p/s: yang paling best... dapat adiah dari Dentist... teringat zaman Skolah Rendah berus gigi ramai2 tepi longkang dekat bilik rawatan gigi.. :)

Adiahnya ialah .....................



 post signature

Tuesday, February 14, 2012

Happy V Day... ???

Post Kali ni berdasarkan tarikh 14 February 2012 bersamaan Hari Kekasih laaa konon!!!... Berdasarkan Pengalaman Mendewasakan la... Chewahhh..zaman remaja jahilliyah dulu... suka la wish2 Happy V day ni... tapi setau aku takde pun feedback diterima sebagai contoh coklat ke bunga ke...teddy bear ke...

Heheheh... lagipun zaman remaja Jahilliyah ni takde la boyfren tahap gaban.... sekadar mengisi masa lapang Henfon dari sunyi sepi kepada berbunyi SMS dan Call dah ler... nak ngedate..mampus tak pegi.... :)

Kesimpulannya..memang takde derrrr nak menyambut hari2 sebegini.. bagi aku takde istimewanya..same jer mcm hari biasa.... hari biasa lagi best bile dah berumahtangga...hahahaahaha ari2 hari kekasih...yang halal pulak tuh...  Ni kan nak menyambut hari kematian Paderi Valentine tu.... (dari ape yang aku tau la)
takder maknanya.... Maulidul Rasul ari tu tanak pulak nak peringati....ni hari Kafir ni jugak nak diingati.. haihh..ntah ler ..Dunia Akhir Zaman agaknya...

p/s : Tetap Boikot Valentine's Day...... Say No to Vday...

post signature

Sunday, February 12, 2012

Malas..

Pepagi tadi sampai kat Ofis... Surat panggilan untuk Audit SIRIM dah melayang kat mejaku yang clear lagi bersih tu.... :P hrmmm... dah rasa bahan2 nak termuntah mengadap file projek disamping check list Borang2 SPK yang menimbung..... uweEEKkKKKkkkkk T.A kesayangan aku dah melilau-lilau tempat istimewa kami (aku n macik Cla)supaya bersiap sedia dengan paperwork setiap projek kami... tapi Kami... dengan perasaan yang tiada perasaan yang nyata buat-buat takder ape yang berlaku... sambil mata straight tertumpu kat "Sumpahan Kum-Kum" yang tersiar di Window Media Player Macik Cla... :)

Asyik la projek Kami,macik Abbasss,pacik Leman,pacik Pendi aje yang kena...Warga2 Emas..duduk goyang kaki jer..kadang bengang jugak... hrmm... tu bila T.A dah senyum2 manja macam nak calon projek Kami wakil Audit... Aku n macik Cla buat2 'hilang ingatan' ....Ahaks! terfikir... 2 minggu tak tido malam nak siapkan dan bersedia dengan paperwork projek... huh... menyampah betul Warga Emas kat Department aku ni...


Sesungguhnya aku Mim,Alif,Lam,Sim untuk hari ni.. :)

p/s:  hari M.A.L.A.S sedunia... huh jeles ngan macik Thaqiyatt takyah kena odit :P ...Ahaks!
post signature

Saturday, February 11, 2012

Sabtu.

Hari ni hari S.A.B.T.U
Hari kembali Menjadi Sunyi seperti sebelumnya...

Takde ape yang nak dijadikan stori the mori hari ni...cuma acara mengemas dan mengemas lagi....
En.Asben dah balik pepagi lagi...untuk bekerja.... family kakak ku pun balik ke k.Trg pagi tadi berkonvoi dengan En.Asben... aku masih lagi di sini..dalam keboringan yang nyata....

hrmm... Bila la agaknya En.Asben akan dapat lobang2 kerja kat sini yer....??!! Hanya ALLAH sahaja yang mengetahui...Sesungguhnya aku amat memerlukan En.Asben berada disisi..

P/s: Miss Him.. haihhh.....
post signature

Tuesday, February 7, 2012

THR Gegar..

Entry kali ni agak lawak.. mcm la link untuk radio yang agak terkenal kat Pantai Timur ni..kan? THR GEGAR permata pantai timur...ada skuad khas yang merantau dari satu tempat ke satu tempat mempromosikan produk dan sebagainya menggunakan MPV yang dipenuhi sticker THR tersebut...dikenali sebagai KRU GEGAR SHAHPUTRA..

Nak dijadikan cerita............

6/2/2012... tepat jam 5.20pm aku kuar dari ofis.. lalu menggunakan jalan biasa..jalan belakang...melalui segala ofis yang berada di Dungun dan juga Dataran Kemerdekaan yang terletak 200m dari rumah aku..dah ternampak la kru gegar ngan mpv nya ditepi court Tennis berhampiran jugak ngan rumah aku... dalam otak aku confirm ni mesti skuad yang kita perlu kejar!!! =P Apa lagi dengan pantas aku terus cari siaran THR kot2 ada lintas langsung dari skuad tersebut... tepat jangkaan aku... time jumpa siaran THR tu, diorg baru mengumumkan ketibaan skuad tersebut kat situ..apelagi...meluncur laju la aku ke tempat tersebut.. hehhehehee...dalam hati memang nak dapatkan sticker THR aje... :)

Macam2 barangan yang diorg bagi kat pendengar setia... soalan pun banyak pasal segmen yang ada dalam THR.. manelah aku tahu....dengar radio pun kat dalam keter time pegi n balik dari ofis je :)  so, kebanyakkannya aku mendiamkan diri dan tersengih tgk aksi2 lawak peminat2 radio duk jawab soalan2 dari mereka...kelakor jugak... first time dalam hidup pegi kejar skuad radio.. :) Abih tu..dah berada dekat ngan rumah...takkan nak tgk saje org lain duk berebut amik hadiah.. :)

p/s: En.Asben gelak memanjang bile aku citer kejar skuad THR radio nih :)
post signature

Monday, February 6, 2012

Meggie Kari + kimChi bgh. 2

Dua kali membedal Meggie kari + KimChi macik ThaqiYatt kasik tu... rasanya pedas, masin... terutamanya lobak paling aku suka.... kobis pulak??? ermmm aku ni... kureng sket.... :) 

yang penting rasanya best pasal pedas, masin dan sedikit masam... kena ngan selera aku...

So untuk macik ThaqiYatt... terima kasih banyak2.. kasi MaMa ni makan KimChi yang sedap tatkala tengah mengidam ni... nanti buat KimChi lobak lebih yer... i likeeeeeeee...... :)


post signature

Thursday, February 2, 2012

Meggie Kari + KimChi bhg. 1

Pepagi dah sampai opis...... Macik ThaqiYatt telah menghadiahkan aku setupperware  Kimchi yang telah dibuat oleh beliau..memandangkan... aku cakap aku mengidam KimChi + Meggie Kari...

Mengidam ni... :) Mengidam... Malam ni pulak Cite feberet En.Asben "Santau Merasuk" a.k.a bak kata Lipas(bukan nama sebenar) "Susuk Merantau" :) sambil makan megi pun sodap! :)

Pepehal malam ni aku sambung lagi Post ni merasa keenakkan KimChi yang Macik Thaqiyatt buat...  :)
-to be continue-

p/s : nak balik masak jap.... En.Asben balik hari ni :)

  post signature

Wednesday, February 1, 2012

Stew Daging dengan KimChi

Resepi Asal dari Chef Azli Razali juga....  

Stew Daging dengan Kimchi 

Bahan-bahan
800ml air
300gm daging lembut - dihiris
300gm KimChi
 ½ sudu teh gula
100gm tofu - potong dadu besar
20gm hirisan daun bawang - untuk hiasan
25gm hirisan tomato ceri - untuk hiasan

Cara Membuat:
1. Rebuskan semua bahan kecuali tofu, daun bawang dan tomato sehingga ia mendidih dan daging masak.
2. Masukkan tofu dan didihkan sebentar.
3. Padamkan api dan hiaskan dengan daun bawang dan tomato.

Selamat Mencuba.... :)

P/s: Khas Buat Macik ThaqiYatt :)
post signature