Wednesday, September 26, 2012

Baby Carrier

list ape yang perlu dicapai dah setel satu perkara Baby Carrier  .. My Munchkin' Sofea dah makin besar dan makin berat... jadi menjadi kewajipan Abah a.k.a En.Asben mendukungnya... oleh kerana sekarang beratnya 7.30kg... Abahnya menjadi tidak keruan apabila mendukung... hik hik hik... sebagai jalan penyelesaian...kena la mencari satu baby carrier untuk kesenangan kami ke kedai-kedai berhampiran rumah (takkan nak bawak stroller jugak) ayOoo

Memula berkenan yang SweetCherry punya tetapi memandangkan aku jumpa brand yang Ok dengan harga lagi berpatutan..terus jer aku sambor... :)

MotherCare Baby Carrier 4 Positions

Segan la pulak dengan keikhlasan Macik ThaqiYatt nak kasi pinjam baby carrier yang Thaqif punya...hrmm..almaklumlah Sofea kan Berat..kan koyak Carrier org yang mahal itu...ape la aku nak jawab??? (tak pe tak pe biar saya jawaDDddd) hrmm... mintak maaf yer macik Thaqiyatt pasal tidak menerima pelawaan anda untuk baby carrier...tapi tetap say Yes untuk walker..heheheheheh...Walker Thaqif punya.. :) bila Macik Thaqiyatt baca blog ni jangan lupa terus amik walker letak dalam keter bawak datang ofis.. :P (dengan jayanya)

p/s: nanti amik gambor Sofea and Abah ngan Baby Carrier ni yer...
post signature

Tuesday, September 25, 2012

Pakcik Kau!!!

Hrmm... Hari ni terasa kebengangan...bukan kebangangan.. Hari ni jugak...Hari "memukat" dan "menutup lubang-lubang" hutang... Hari gaji katakan... huh! memang lelah jugak nak menunggu hampir dua bulan baru dapat gaji..adoiiyaiiii..keringggg MaMa ini :)

Dengan Perasaan Berkobar-kobar... ke TMPoint untuk menjelaskan segala bil yang ada...time aku sampai no. 5064 dan no.aku pulak 5084..kaunter pulak ada dua..tapi bukaknya satu....ateee camner??? :) dengan pantas la jugak aku cari tempat duduk kosong..mujur ada kat depan 3 kerusi kosong... phuuhhhh legaa....

Tetiba.... masuk seorg pakcik tu... Terjumpa pulak member die dan lepak lak sebelah aku... punya lah hebat pakcik ni cerita bil-bil rumahnya yg melambung tinggi..dan ada yang baki tertunggak..kat pasar harga ikan sekilo dah murah laa..bla..bla.. etc...sekarang motif penulisan aku ni bukan cerita pasal bil-bil yang melambung tinggi itu... tapi..... BAU yang ada pada pakcik tu..adooiyaiiiii.... hanyir nak mampus..... kembang kempis jugaklah hidung mancung aku nih.... memang time tuh aku rasa cam nak sound jer pakcik tu..kalau nak datang ofis org kena bersih-bersih la bukan ko dah pegi pasar.... siap menharung air-air ikan...sesedap rasa masuk dalam ofis ada aircond... aku rasa satu TMPoint boleh bau 'keharuman' pakcik mulut mengalahkan Yang Berhormat tu...adoiiyaiiiii... memang loya jugak la tekak aku ni yang duduk selang sebuah kerusi ngan die...rasa cam nak nombor aku tu cepat2 jer...asal boleh kuar dari TMPoint ini secepat mungkin.... teori aku [Bau hanyir + bau peluh = korang sanggup bau ke?????]  Hampeh nyior!

Kat tempat aku ni majoriti penduduknya melayu berbanding cina dan India... kebiasaan yang kita jumpa bila kat ofis yang ada kaunter pembayaran ni... maaf la kalau aku kata warga C ni slalu la berseluar pendek baik lelaki atau perempuan... kita perlu ada pemahaman dalam etika pemakaian apabila berada di ofis org..bukannya pakai macam nak masuk tido..sluar pendek dan pendek giler....bukan lah suruh pakai suit dan tie... hrmmm at least pakaian mestilah kemas dan bersih...diulangi Bersih... bukan Bersih 3.0 yer... MaMa ni tak join....

yang ni paling best... Klik SINI

ETIKA PAKAIAN PELAWAT
D. Bagi pelawat :
  • Tidak dibenarkan memakai selipar / sandal.
  • Tidak dibenarkan memakai baju tanpa lengan.
  • Tidak dibenarkan memakai skirt pendek / seluar di atas paras lutut.
  • Tidak dibenarkan memakai baju / seluar yang menjolok mata.
walaupun kat etika ni takder pulak suruh yang Bersih... tapi tuhan bagi akal suruh fikirkan... prihatin la pada jiran-jiran yang duk menunggu kat sebelah ko tu.... ayooo....

p/s: Semua org patut tahu :)
 post signature

Monday, September 24, 2012

Kenangan Lalu...


Ape nak update ari ni yer.... hrmmm teringat pulak idea-idea lawak time pagi2 nak pergi kerja tadi.. :) .... After antar Sofea kat nursery..sesambil dengar celoteh Ceria Pagi di SuriaFm...terdetik di hati ...hrmmm best jugak jadi surirumah sepenuh masa ni... :)

Hari-hari masak..mengadap muka Sofea yang hari2 ada-ada aje perangainya.... tapi ada org kata boring jugak bila hari-hari duk kat umah jer... terfikir arwah Mak... bestnya bila balik sekolah... Mak dah masak, buka tudung saji..terhidang lauk... Mak pergi mesyuarat PIBG skolah... Mak pergi Skolah pasal masalah aku malas belajar...Mak pergi skolah untuk semayang hajat for exam anaknya...hahahahhaha semua Mak... (Arwah Ayah meninggal semasa umor aku 6 tahun) so, everything Mak yang handle..

Seronoknya bila Mak selalu ada kat rumah...tapi bila tanya kat Mak mesti dia jawab " dah puas asyik duduk kat dapur dari muda sampai ke tua.................bla bla..." hik hik hik....  Bangun tido Mak ada kat rumah..balik skolah Mak ada kat rumah....nak tido pun Mak sentiada ada ngan kita... bila dah kahwin, Mak pulak dah tiada....rasanya rindu saat2 Mak ada kat rumah... ayat yang selalu aku guna apabila balik sekolah.. sampai aje pintu pagar rumah " MaaaaakkkKKKkk, nak makan nasik!!!!"  hehehehhehe....

Kensian kat anakku nanti yer tak pernah rasa mcm mane MaMa yang sentiasa berada di rumah... kecuali Weekends... MaMa berusaha untuk menjadi weekend housewife yang terbaik untuk Sofea dan En.Asben....

p/s: Rindunya Kenangan Lalu.... ni org kata "andai dapat ku putarkan masa..." :)

post signature

Sunday, September 23, 2012

Majlis Cukur Jambul Si Kecil..

Kelmarin berlangsunglah majlis Cukur Jambul Sofea dan Damia dan saat-saat akhir seorg lagi baby pun join :) persiapan..hrmm bersederhana sahaja majlisnya..tapi Alhamdulillah cukup meriah..dengan kehadiran tetamu dan sanak saudara yang dilakukan di kampung En.Asben... Terima Kasih yang tidak terhingga kepada Mocik ThaqiYatt, Mocik Salini dan Mocik C-la yang bertungkus lumus menghiris daun pandan untuk bunga rampai... bak kata mocik Thaqiyatt "tahun depan buat bunga rampai anak salini pulok"...  - InsyaALLAH moga masin mulut mocik Thaqiyatt ni yer.. :) Antara yang sempat aku snap ketika majlis berlangsung...
antara Goodies yang ada :)

Design Bekas bunga rampai dari MaMa Sofea...


Baby Damia dan Baby Sofea tetap tidoo....walaupun tgh digunting rambutnya..:)

Abah steadyy jer pangku anaknya..padahal dah berat 7.30kg..ahaks!

Snap yang paling Cute...

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*
the Only Baby Boy... So Cute... 
Rasa Cam Nak Baby boy pulak la En.Asben..hik hik hik

P/s: Rambut Sofea dah 'seypeng' :)
 post signature

Tuesday, September 18, 2012

Langkah Pertama....

Yeayyyy MyMunchkin' Aimy Sofea dah masuk 4 Bulan.... dah pandai meluahkan rasa marah....dah pandai mengajuk dan merajuk... MaMa Suker..MaMa Suker... aktiviti utama sekarang meniarap dengan jayanya serta senaman otot2 untuk ke arah peringkat merangkak... bile penat terus je meniarap..mata terkebil-kebil sambil buat muka cute...time tu la aku dan En.Asben Gomol pipi die...oleh kerana die penat die bior aje kami buat ape2 kat die... hehehehhehe.... Suker..Suker la tuh bila kene gomoii... :)

Semalam lagi best.... tetiba jer ada tangan2 kecil kat belakang badan aku..almaklumlah Katil kami ni sebelah menyebelah dengan Sofea punya... penghadang pulak di buka... boleh aje la si kecik ni 'berusaha' keluar dari katil die ke katil aku...hehehhehe...rupanya tgh trainning otot2 merangkak jugak malam2...terus aku dukung...die mengekek gelak... haihhh..pepagi buta pun ajak main... last2 aku baringkan die balik..ucap "goodnite" (malas nak layan die main)... pandai pulak die tido mengiring sambil pandang kat muka aku...aku ape lagi..terusssss  ZZzzzZzzZZzZZzZzzzz...... penat la sayang.. :)

Antara yang sempat aku snap ketika senaman otot2 oleh Cik Pia kami... :)

p/s: :*
 post signature

Monday, September 17, 2012

Apa Dosa Kami??

Perasaan hari ni macam terkedu, kelu tidak berkata...apabila mendengar berita... Bayi dicampak dari tingkat 3.... Bila dah bergelar ibu...bila tgk baby...semua dah macam Sofea... :) Semuanya rasa sayang....sayang mcm Sofea... bila dah dengar berita mcm tu... rasa sedih terus menusuk di kalbu...bila surf cerita kat paper....lagi la airmata ni free-free nak berjurai ke bumi.... hrmmm apa dosa baby tu...kalau ko dah tak nak.... ramai yang nak... ramai yang masih mengimpikan zuriat untuk hadir dalam kehidupan mereka...tapi ko..senang2 pi bunuh...

Bayi baru lahir maut dicampak dari tingkat tiga pangsapuri

dan ni pulak gambar "sekadar hiasan" yang aku Google.....amat menyedihkan bagi diri aku.......

Usah Bersedih Sayang....tempatmu terus ke Syurga...
 
p/s: Big Love My Sofea
 
 post signature

Tuesday, September 4, 2012

8th GiveAway (GA)

Sekali sekaler curi-curi masuk GA ni best jugak... tersurf dekat blog seorg rakan.. ternampak pulak GA ni... Yang paling best ..tentu lah hadiahnya... My feberet Tefal.. :)
 ciri-ciri Non-Sticky Tefal.. :)

Sungguh best kalau dapat...

Memang menjadi Idaman la... Brand Tefal ni... Sesapa yang nak join Buleh lah..melayarkan diri anda ke
SINI 

Jangan Lupa lak Support Empunya Blog tu yer... :)

p/s: wahai Enchek www.random.org. pilihlah saya...ohhh plezz plezzz
 post signature

Saturday, September 1, 2012

Syawal 1433H

Masih di bulan Syawal.... Salam Syawal 1433H.... Maaf Zahir dan Batin untuk Anda yang sentiasa Menyokong blog yang tidak seberapa ni...Sayang Korang sendat-sendat :)


 p/s: First Aidilfitri bertiga :)
 post signature