Sunday, June 23, 2013

Pitis...Pitis USD

Hai..ari ni Mak Usu ke udara lagi.. sape yang nak try tu di alu-alukan...bukan kena deposit ke hape...just klik je gambor pitis di bawah!


Lepas tu korang register... dapat pulak link untuk korang...dan korang promote la pulak link korang tu ramai2 yer.. :) setiap org yang daftar atas link kita tu..dapat la... USD $2.00 ... hehehhehe sekadar main-main...tak kisah ler dapat ke idok! janji bukan kena bayar deposit... hik hik hik.... korang klik yer gambor pitis atau klik Pitis ni...
babai.. Mak Usu nak pegi promote link kejap..
 post signature

Wednesday, June 19, 2013

:: contest baby ceria by http://barangbabymurah.blogspot.com ::

Mari..Mari..Mari... 


Hari ni Mak Usu nak sertai Contest ..lama dah Mak Usu tak sertai Contest sebegini.... Sesambil Korang duk melanguk kat blog Mak Usu ni ada pekdah Jugak sesekali membeli belah untuk anak-anak/anak sedara/anak member/cucu angkat korang...

Ohh Masih Blur dengan Contest ni... Meh Mak Usu... Terangkan Syarat-Syarat Penyertaan.. :

1.contest terbuka kepada semua golongan masyarakat malaysia tanpa mengira kaum dan bangsa.
2. Semua lapisan umur boleh join.
3. Anda cuma perlu submit gambar baby anda dalam mood yang ceria. Tak kisah samaada baby tu anak sendiri,anak saudara, atau cucu.
4. Jika anda tiada blog,anda boleh submit gambar melalui facebook.

Nak lagi detail.. Mak Usu Syorkan Korang try2 Membaca dan Memahami syarat2 Contest tersebut kat WebSite Ni.. 


Setelah diperkenan oleh Majlis-majlis Perbandaran dan Jawatankuasa Belia 4B Kampung Mak Usu...

diUmumkan...   Gambar yang akan dipaparkan ialah :

 Ceria ke tak budak ni tak tau la Mak Usu bayangkan... yang Penting Korang Kena gak survey Blog seperti di atas dan di bawah.. Bukan setakat Contest je yang ada... Barang-barang baby banyak yang murah-murah boleh korang dapati..apa lagi... Jom membeli barang baby dengan harga borong minimum 1barang di blog http://barangbabymurah.blogspot com

Nama Anak Mak Usu : TENGKU AIMY SOFEA BINTI TENGKU MOHD SHAHRIZAN

Nama Mak Usu : NOOR AZURA BINTI OTHMAN

 Hadiah yang menanti Korang  
[bagi korang terliur ]

1.rocker fishes price newborn to todder(biru).
2. Trunki bag (pink,merah,purple,kuning,biru)
3. Ergo carrier (hitam,pink,grey,hijau,biru)
4.toys storage(pooh,cars,princess)
5.playmat mothercare(pink, lion)
6.toilet train toddler
7.elc purple with hanging toys
Sila pilih salah satu. Jika anda dipilih sebagai pemenang,tuan punya blog akan hadiahkan pilihan yang anda pilih di awal contest.

dan Untuk pilihan Mak Usu.. :
Ergo carrier ( Hitam )
tu Kalau la Mak Usu ni dapat nombor dalam Contets ni..

Peringatan dari Mak Usu yer.... Contest ni bermula pada :
12.6.2013 hingga 7.7.2013

-Sekian-
dengan usaha keras dari Mak Usu...
 post signature

Aimy Sofea 1 Tahun

Meh sini korang.... musti nak tgk ape budak Musyuk buat bila dah setahun kan.. :D

 jom jenjalan ngan saya.. :D

 Gajoh..Gajohh...

 Bangun tido...

Buhsan sangat ari ni.... ni je la entri nya.Ahaks! 

post signature

Tuesday, June 18, 2013

Surgery Lagi...

hah....korang ..ni aku nak bagi surprise sket..... aku surgery lagi.. :)  22.5.2013 Surgery gigi... ni surgery lain pulaik...haihhh..bulan 5 ni asyik ler surgery..surgery... ke aku ni Doktor Surgery... konfiussss..muka macam ketam merah di sebelah! :P

Alkisahnye begini..
Semasa pregnant kan budak musyuk tu...di akhir trimester kehamilan...aku rasa macam ada ketulan kat left breast aku.. hrmmm ..masa tu fikir mungkin bengkak susu kot...almaklumlah takde experience.. tanya member2 pun diorang cakap mcm tu.. So, aku abaikan aje lah.. maklumlah takde sakit or tanda ape2 yang berlaku kat situ.. :P

Sekarang Sofea dah setahun... mender tu still lagi kat situ... setelah berbincang panjang lebar ngan kekawan opis aku dan galakkan yang diberikan oleh kenkawan dan En. Asben... aku menggagahkan diri melangkah ke Hospital..pergi check... Doktor cakap tu ada fibroid dan keadaannya agak besar... time tu aku dah cuak .. aku terpaksa di referkan ke bahagian PAKAR.. setelah ditetapkan harinya aku berjumpa dengan Dr. Pakar. Hrmm... Setelah berbincang lebih kurang... Dr.Pakar suggest aku buang aje fibroid tu... yerla..sementara mende tu belum sakit dan effect lain-lain lagi..baik buangkan aje. So, aku pun mengiakan cadangan di atas.. hehhehhehe.

 29.5.2013 = Petang. Aku terpaksa berpisah dengan jantung, cinta, nyawa aku AimySofea... aku admitt ward petang tu... doktor suruh aku rilek2 kat ward sementara menunggu hari esok untuk ditoreh oppss Surgery... Aku masa tu????.... takyah kira la...tak selera nak makan...duk mikir..apa yang akan berlaku esok... Malam tu aku tido awal... tapi tak lena..sejuk + nyamuk + demam... tetiba lak aku demam + batuk...mungkin terlalu sangat memikirkan... time tu memang teringat sangat dekat En. Asben dan Munchkin' Sofea..... Sofea duduk kat umah kakak aku..bergumbira die kat sana.. die tak tahu MaMa nya ni menitis air mata kaseh kat dalam hati... al-maklumlah aku tak pernah berpisah dengannya... kejap2 tepun kakak aku, tanya "pia wak ape? Pia nangis tak? Pia tido Xlagi?" semua Pia..Pia..Pia... bila dan demam tu...rasa nak En.Asben kat tepi... tukang lap2 dahi tgh panas... OhhHHHhh semua itu takkan berlaku. ahaks! :) almaklumlah Spital Gomen...tido la ko sorang2 kat situ... HUuuUUwAAAa..

30.5.2013 = Pagi. Lapar. Suit untuk dipakai ke OT dah tersedia kat atas meja makan aku. :) aku dah bangun seawal 5.00pagi. yer la takde la berebut bilik air.. lagipun dah tak lena tido... Bekfes tak disediakan untuk aku.. maklumlah dah ada suit putih atas meja tu, maknanya kamu sedang berpuasa. Hrmm... Lapar...tapi masih boleh tahan...  Jantung dah start berdegup kencang tatkala nama dipanggil untuk menukar pakaian. hrmmm time tu jiwa dah berserah sepenuhnya... dalam erti kata lain "redha aje lah.." .. Stretcher perlahan2 ditolak ke OT di bangunan PAKAR. Tapi sebelum tu.... kena masuk jarum drip dulu... :)
drip...

Keadaan di Operation Theater. Sejuk. Lapar.
 sekadar gambar hiasan... tapi lebih kurang la mcm ni... moden gtu spital kita.
Aku hanya dibius setempat...oleh yang demikian... dalam keadaan sedar jugak aku ditoreh..  
Apa yang aku rasa???? rasa pedih-pedih manja sikit.... rasa panas macam kena laser... Dr. Surgery siap tanya aku beberapa kali... "sakit tak? sakit tak?" time tgh operate...adoiiyaii..bleh lak sembang2... teknologi betul sekarang yer... dalam hampir setgh jam.. dah selesai operate.... fibroid aku ada lah lebih kurang besar mcm gambar dibawah ni...
kecik sket la dari duit 50sen 

Selesai di OT...aku dibawa ke ward.... time tu perut dah berkeroncong... adoiiyaii..apsal tetiba rasa lapar yang amat... Dasar Dinasor...memang igt makan lagi... hik hik hik... sampai kat ward aku tgk En.Asben dah siap2 tunggu tepi katil... En.Asben kata..muka aku still pucat..mungkin sebab takut + lapor + sejuk teramat kat OT... pucuk dicita ulam mendatang....lepas tukar baju hijau spital, time lunch pun tiba... tekanan darah dah OK...Doktor yang pantau aku kat ward dah pekse aku + luka aku OK... aku dibenarkan makan!!! hurray...!!! abislah nasik minyak sepinggan... lapor...bila dah Dinasor ini melahap nasik, baru lah muka aku jadi merah dan siap senyum2 lagi En.Asben yang berkata demikian.... Dasar Dinasor sungguh! setelah dilawat oleh Doktor yang bertugas aku dibenarkan Discharge... " saya Suka..saya Suka" - kata Mei Mei (upin dan ipin)

3.30ptg aku Discharge! tak sabo nak jumpe si kecik tu..... sampai rumah kakak aku, takde di heran pulak Sofea kat aku... sibuk main rupanya..hahahahhaha... aku jer terlebih emosi. :P

1.6.2013 = Aku balik ke rumah (Dungun)..... rehat + main ngan Sofea....

4.6.2013 = Aku dah masuk Ofis... pasal hampeh doktor bagi MC sehari je untuk hari operate tu..cissskek betul! :)

- T.A.M.A.T-

p/s: Kronologi aku kena operate!   9.7.2013 - appointment PAKAR lagi.. :)

 post signature

May 2013- befday dan befday lagi :)

Assalamualaikum pembuka bicara.... lamanya dok menjenguk blok...habis doh debu..debu sawang mawang dalam ni... nok kata dok rindu tapi rindu.... nok kata rindu..bakpenya dok buka dan nulis dalam nih..bukan nape...banyok ngak perkara yang tak terduga berlaku ekpom... hahahah.. kali ni nok buat post strekk dalam bahasa kebangsaan Terengganu...mudoh kire sket.. bukan ramai pun baca blog ambe.. so, dok kesoh la eh kalu ambe nulih kot alik bahasa kebangsaan ambe ni....

Arakian gini lah yang nok dijadikan cerita.. :D

Sepanjang bulan Mei 2013...

5.5.2013 = befday gegerl ni...dah beso doh gegerl ni...dah tua doh gegerl ni...dah umo 33 tahun doh gegerl ni...hehhehehe....dakpe la...tua-tua pung hati sokmo muda... ke guane?  hehehhe tua-tua takdok la beria nk celebrate ke ape ke..... En.Asben pun ucap befday jer... ( OhH Sadisnya) ahaks! tapi takpe lah.... janji buleh bergambor bersama-sama pun dah OK time befday Sofea nanti :)

10.5.2013 = bertungkus lumus laa.... aku ngan En. Asben... tetiba ubah plan nak buat befday party budak kecik tu.. :) walaupun befday die 13.5.2013... aku terpaksa awalkan atas sebab-sebab musabab yang tak dapat dielakkan.... lagipun 10.5 ni ari Jumaat..boleh la...semua adik beradik aku berkumpul... meh meh tgk aku post gambor befday party budak kecik nih...Tema Party merahhh YouUUUUU....


 Banner hasil kerja tangan aku... sape2 nak tempah pun bules :)

 Cuppies chocolate cake yang superb!

 first time buat nasik kunyit...... menjadi! sape2 nak tempah yang ni pun bules... :D

budak Musyuk yang bad mood tak cukup tido time org buat party..Huh!

Nak tgk banyak2 gambo ada kat FB....

13.5.2013 = Befday anakanda kesayangan Kami... yang ke Setahun... :D sebelum masuk setahun ni macam2 la penyakit yang menimpa Sofea... cirit birit la..demam la...muntah... hrmmmm sampai aku rasa dalam seminggu mesti ada je kena pergi Klinik untuk membuat lawatan sosial... ahaks! tapi sekarang alhamdulillah.... cuma after imunisasi setahun ni...Sofea mcm allergic pulak bila makan telur... hrmm harap2 tak berkekalan sampai ke besar yer....  hari Istimewa ni jugak dikongsi dengan hari untuk semua ibu... Hari Ibu... En.Asben ajak pi makan jer kat KFC pekena ayam k-Pop katanya... takpe la En.Asben..rezeki jgn di tolak.. K-Pop pun di'ngap' jugak..   time ni Sofea tinggal kat Nursery... MaMa and Abah aje yang mentekedarah K-Pop...dasar Dinasor dua org ini.... Nah tgk Gambor budak Musyuk, Masham aku ni.....dari kecik sampai ke tua ehhh besor... pandai-pandai la korang konar camner-camner nak tau perkembangan dak kecik ni yer :P

 Sayammm sangat2

22.5.2013 = Sakit gigi makin menjadi-jadi.... adoiyai.... nak tak nak...aku rela menyerahkan gigi bongsu kesayangan pusaka turun temurun ni kat dentist.... kali ni lama pulak surgery nya... dentist kata gigi aku dah reput kat dalam payah nak cabut... terpaksa belah gigi dan cabut satu persatu... 6 kali jugak aku rasa penangan bius... hrmmm...bila dah abis bius...start lah drama air mata kaseh aku ni.... menangis mengalahkan Sofea... keh keh keh....alah.... bukan ada org lain pun kat rumah... En.Asben je yang tgk aku menggelupur kesakitan sambil berdrama air mata.. hik hik hik... mau tak sakit... tulang temulang dipotong... gusi dibelah dijahit.... Korang berani???? hahhahaha Neway, aku dah tak der kedua-dua gigi bongsu... :D Dentist kesayangan aku cakap.. '' hurayyy..lepas ni dah takde surgery" ahaks! gembira Mak Tauuu!!! dapatlah MC dua hari duk rumah... Sofea? tetap duk kat Nursery... hehehhehehe...

30.5.2013 = ............ nanti aku sambung citer ni...

 post signature