Lelebih Cendawan Shitake yang aku guna untuk membuat mushroom gravy tu... tetiba terkeluar idea bernas nak masak ala-ala sizzling... heheheh nak kasik habis cendawan yang dibeli... kalau simpan lelama, adoiiyaiii bau tak hengatt donia laaa.... :)
Ni....Hasil usaha aku
Agak-agak korang best tak? tak kisah la..janji En.Hasben kata best dari Kedai.. muahahahha
Bahan-Bahan
- 3 Biji bawang Merah (ditumbuk)
- 5 Biji Bawang putih (ditumbuk)
- Sedikit lada Hitam (ditumbuk)
- Isi Ayam (suka ati korang)
- Cendawan Shitake (suka ati korang)
- Sos Tiram
- Kicap Pekat (Untuk warna kuah)
- Garam dan Gula (secukup rasa korang)
- Sedikit Halia
- 3 batang cili kering
- Tepung Jagung (memekatkan kuah)
- Air (sukatan suka ati korang jer laa)
Korang
tumis bahan yang ditumbuk, cili kering dan halia sehingga garing...
masukkan isi ayam... goreng sebentar... Masukkan cendawan shitake dan
sos tiram... lepas tu korang masukkan air, garam + gula dan sedikit
kicap pekat... untuk kaler yang lebih menarik! dah rasa macam cukup
masak..korang masukkan sedikit tepung jagung yang telah dibancuh dengan
air... perghHHhh dah jadi sizzling ala aku yang buat.
Resepi
ni aku cipta ikut rasa mulut aku.. kalau korang cuba... korang adjust
la mane yang perlu sesuai dengan tekak korang... sekian...
sedap jugak resepi sizzling..
ReplyDeletesalam perkenalan sis :)
salam perkenalan juga dari saya :)
Delete