Saturday, February 7, 2015

Kayu Kamak

kueh tradisi Terengganu... kueh Kamak... Kayu Kamak... ianya bukan cakoi yer sedara sedari... ni namanya Kayu Kamak!


Bahan-bahan :
- 500gm tepung gandum
- 1 sudu kecil soda bikarbonat
- 1 sudu kecil baking powder
- 1 sudu kecil yis (mauripan)
- 1 sudu besar marjerin planta
- 1 biji telur
- 1 setgh cawan gula pasir
- sedikit garam
- Air 150ml (anggaran)


Cara-caranya :-

1. Jika korang uli pakai tangan ko.. uli la kesemuanya
sampai doh tak melekat pada tangan. Tunggu sampai Doh
mengembang... baru korang potong2 dan goreng.

2. Cara aku masuk kesemuanya dalam BreadMaker.. tekan suis.. ON... tunggu siap mengguli dan kembang sepenuhnya... goreng..... (biasa aku buat malam... goreng keesokkan harinya..pepagi lagi dah goreng) ...

Sekian.
P/S: Sedap cicah kuah gulai atau cicah Teh 'O' panas... nyummiehhhh!!!

post signature

No comments:

Post a Comment

5580 Orang Telah Sayang Kat Aku