"Gemersik Kalbu sambil makan Megi + ..... Ahhh Sedakkk"
haihh... rasa macam nak cuba gak
Kimchi merupakan makanan tradisional Korea iaitu jeruk sayuran seperti kobis cina dan lobak putih yang dijeruk bersama bahan-bahan kisaran cili dan sos ikan. Rasanya sedikit kelat,pedas, masam dan masin...(
Berikut aku dapat resepi dari sokkabar Utusan ari tu.. dari chef Azli Razali... nampak dari gambor macam best aje.... haihhh...mengidam ke aku ni??? =P
Kimchi Kobis Cina (tong baechu Kimchi)
1.25 kobis Cina
1¼ cawan garam
1.6 liter air
Bahan-bahan B (Bahan Kisar)
75ml air160gm buah pear
125gm lobak putih
50gm cili merah
50gm bawang putih
90gm bawang merah
Bahan C
100gm keledek putih - rebus,tapis dan lenyek lumat125ml sos ikan
40gm serbuk cili
25gm kepingan cili kisar (chili flakes)
¾ sudu makan gula
½ sudu makan serbuk perasa
Cara Membuat:
1. Belah atau potong kobis kecil-kecil. Cucikan kemudian rendam dengan bahan-bahan A selama 2 - 3jam.2. Tapis Kobis dan perah sedikit air dari kobis.
3. Campurkan Bahan B yang dikisar dengan Bahan C. Kacau sebati.
4. Lumurkan bahan-bahan B dan C yang telah dicampur di setiap helaian kobis.
5. Kemudian letakkan dalam balang. Curahkan bahan perapan yang lebih dalam balang.
6. Letakkan di luar selama 24jam kemudian peram dalam peti sejuk selama 2-3 hari barulah diguna.
Ermmm...untuk yang nak mencuba..dipersilakan.... ape salah mencuba resepi obersiiii nih :)
p/s: tunggu resepi guna KimcHi pulak yer.. :)
No comments:
Post a Comment
5580 Orang Telah Sayang Kat Aku