Thursday, March 14, 2013

C.A.M.P.A.K

MyBaby Demam lagi... Alkisahnye... semalam dalam jam 2.45ptg...cikgu Taska Sofea call cakap badan Sofea panas...time tu aku still kat rumah, belum masuk ofis okehh!! terus pegi amik budak kecik itu...setelah berbincang lebih kurang..Abah dan Mamanya sepakat ler nak bawak budak kecik ni ke Klinik Kesihatan. Try pergi yang kerajaan punya, mane tau Sofea o.K...Tawakkal aje la..

Sesampai aje kat depan klinik, terus Meksi ambil suhu budak kecik ni... bagus behave je anak mama kat klinik.. :) setelah di check..  suhu nya mencecah 38c agak tinggi..terus bawak ke emergency room.. masukkan satu ubat ikut bontot Sofea untuk menurunkan suhu...dan barulah kami dibenarkan jumpa Doktor..Kami diberi ubat Demam dan Antibiotik..aku dah tunjukkan kepada doktor bintik2 merah mcm nak naik campak... lepas balik dari klinik terus la kami ke rumah Makcik mintak air penawar ngan tepung penawar nak sapu kat budak naik campak ni..

Cerita pulak kisah sebelah malamnya...dari petang sampai malam budak kecik ni duk merengek... sakit kot campak nak keluar..hrmmm semalaman jugaklah aku ngan abahnya tak tido..huh...tekanan mental..tanak minum susu..tanak minum air...semua mender tak kena... aku dan abahnya pun dah buntu camne nak buat lagi...last2 kitaorg bior je..last2 die tido sdirri...kejam kami ini....

pagi2 tadi dah bangun..terus aku sumbat ubat ikut jam..6jam sekali... mandikan....still tanak minum susu...mungkin sakit dalam mulut...kensian sungguh baby MaMa ni... bila tgk die sakit..hati aku juga touching...Sofea tak pernah merengek sebelum2 ni..mungkin dia terlalu sakit...menitis air mata berharga aku ni tgk die cenggitu...gambar kat bawah sempat aku snap time die sakit menangis2 sambil duduk cenggitu...
baby MaMa sakit yer sayang...
dan sebelah petang time die O.K sket...
dah boleh posing sket tanpa nangis! selepas letak krim di bawah.....
Losen Calamine...RM7.50 je kat Farmasi
Selepas survey2 kat tenet..tanya member2..semua suggest gunakan daun Semambu/mambu/bambu....atau dalam bahasa Terengganu , arwah mak aku cakap..daun Batu Keling...huh lucah betul nama..kekekekekke
 
Daun yang En.Asben petik..
mula-mula aku ramas aje daun die dalam air suam mandian Sofea....lepas tu aku blend sket campur ngan bedak sejuk buat sapuan lepas mandi.... Alhamdulillah... tadi aku tgk Sofea dah hisap susu die...dah hisap air penawar...2 botol..dah makan bubur sket...dan yang penting dah selamat beradu puteri kesayangan mama dan abah...

Semoga Esok lebih sihat dari hari ni ye sayang... 

P/s: budak kecikni dah boleh berdiri tanpa bantuan.....MaMa suke.. :D
 post signature

No comments:

Post a Comment

5580 Orang Telah Sayang Kat Aku